IMF ziet positieve effecten van negatieve rente

De invoering van negatieve rente door centrale banken heeft in het algemeen een positief effect gehad op het aanjagen van de inflatie, het verder omlaag drukken van de rente en het verzwakken van valuta. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar de effecten van negatieve rente, dat in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd uitgevoerd.

Het IMF bestudeerde de effecten van negatieve rente in de Eurozone, Denemarken, Japan, Zweden en Zwitserland en kwam tot de conclusie dat deze maatregel over het algemeen goed leek te werken. In de betreffende landen werd het inderdaad goedkoper om geld te lenen, al daalde de marktrente minder sterk dan de beleidsrente van centrale banken. Ook wisten de banken hun winstgevendheid op peil te houden, omdat ze er over het algemeen goed in slaagden de lagere rente door te berekenen aan spaarders.

De centrale banken van Zwitserland en Denemarken introduceerden een negatieve rente om een kapitaalvlucht richting hun valuta af te remmen. Ook daarvoor bleek de negatieve rente een goed instrument, al zorgde de ‘boeterente’ van centrale banken niet voor een blijvend effect op de wisselkoers van de betreffende valuta.

policy-rates

Verschillende centrale banken hanteren inmiddels negatieve rente (Bron: IMF)

Negatieve rente

Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben verschillende centrale banken hun rente drastisch verlaagd in een poging de economie weer aan te jagen. Om de rente verder omlaag te drukken begonnen ze ook staatsobligaties en ander schuldpapier op te kopen, maar toen ook dat niet het gewenste effect opleverde werd een nog zwaarder middel uit de kast gehaald. Verschillende centrale banken introduceerden een negatieve rente, waarmee sparen in feite wordt afgestraft.

De economen van het IMF concluderen dat negatieve rente inderdaad het beoogde effect heeft gehad, maar ze waarschuwen tegelijkertijd voor negatieve bijwerkingen. Zodra spaarders rente moeten betalen over hun spaargeld zullen ze alternatieven overwegen, waardoor ze sneller geneigd zullen zijn spaartegoeden op te nemen en bijvoorbeeld contant geld aan te houden. Om deze reden moeten centrale banken voorzichtig te werk gaan en de effecten van negatieve rente op het spaargedrag van burgers goed blijven monitoren, zo concludeert het IMF.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “IMF ziet positieve effecten van negatieve rente

 • Poppenkast

  IMF ziet positieve effecten van vermogens diefstal klinkt beter. Het IMF verzwijgt de perverse schulden bubbel en het leegzuigen van vermogens en pensioenfondsen.Het IMF is feitelijk een verlengstuk van de Globalisten. De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. Dat fenomeen heeft in de geschiedenis meermaals tot revoluties en opstanden geleid. Wat wordt de lont in het Kruidvat?

  Beantwoorden
  • Richard Groen

   Tot nu toe werden alle zgn. revoluties door de bankiers geregiseerd.
   Tuurlijk is IMF alleen maar positief over het eigen beleid. (Voor de argeloze burger is het nu eenmaal rampzalig; zie onder)

   IMF is uit-der-aard de minst geloofwaardige entiteit. Onderdeel van de VN, de socialistische Internationale.

   Wat de missie van het IMF is: ‘het Grote Plan’ ten uitvoer leggen.

   Kapitalisme omvormen tot communisme.
   Vrede = onderwerping aan het Grote Plan; weerstand = oorlog.
   Zie het Grote Plan:

   1. Alexander Trachtenberg
   (Communistische Partij in de VS, CPUSA),
   “We are using capitalist money to destroy capitalism.”
   http://www.biblebelievers.org.au/lines.htm

   2. Jan. 2013, the Brookings Institute: “Free Trade Game Changer”,
   waarin het beleid van de VS wordt uitgestippeld. nl. het vrijhandels-akkoord door te drukken om U.S. ECOMOMIC LEADERSHIP”
   te vestigen:
   http://dandelionsalad.wordpress.com/2013/05/12/large-corporations-seek-u-s-european-free-trade-agreement-to-further-global-dominance-by-andrew-gavin-marshall/

   Let op: 6 Juli j.l. is, onder mediastilte, het MONSTERverdrag EU-Japan getekend! = einde democratie, einde kapitalisme.

   3. de Morgan-Mellon clan vormde een `secret government’, machtiger dan welke
   Presidentdan ook, en een groot deel van Senaat en Huis ‘aan de borst’.
   http://libertyandjusticeunited.org/CCM-Old/CapeCodMurder-Conspiracy/FDR-FascistCoup.html

   4. samenvatting “Wall Street, Banks, and American Foreign Policy”, chapter
   8, “Rockefeller, Morgan, and War” (1984; 2011) http://beforeitsnews.com/power-elite/2011/11/rockefeller-morgan-and-war-1320649.html

   5. “The goal of the cartel, as is true with all of them, was to maximize
   profits by minimizing competition between members, to make it difficult for new competitors to enter the field, and to utilize the police power of government to enforce the cartel agreement.”<

   6. Prof. Dr. Quigley revealed ('66) that a group of global bankers are secretly moving nations toward a New World Order, a centralized government without individual freedom. '<

   7. Royal Institute of International Affairs / Council on Foreign Relations
   advancing the spread of the British Empire over the world and as such aren central figures of control. However, they are now part of a larger and more extensive system of control.

   Merger of Capitalism and Communism

   As Norman Dodd discovered in the 1960's congressional
   investigations, the purpose of the "great foundations" was to merge
   capitalism and communism into asystem of global control. The new system would economically capitalist,
   and as such privately owned, and socially communist run by scientist and other experts as were the Soviet councils.
   http://www.globalistagenda.org/ngos.htm
   http://www.globalistagenda.org/ngos.htm

   Beantwoorden
 • Hyman Minsky theorie de volgende crisis komt eraan . Het Minsy moment !
  Cirkel +_ 8 jaar .
  PM zit slecht in Euro tov de Dollar maar bij de volgende crash die uit het niets komt moet je je verzekering klaar hebben liggen .[Goud ]
  Nu is het in de aanbieding van 39000 April voor nu 34400 !! Koopje dus !.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   De euro is weer wat aangesterkt tegenover de dollar, dat is op zich gunstig als je goud wilt kopen. Ik verwacht dat de euro nog wat verder zal stijgen, zeker als Merkel later dit jaar herkozen wordt. Maar goed, er kunnen in de tussentijd zoveel andere dingen gebeuren die de wisselkoers beïnvloeden…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders