Bank of Japan overweegt meer stimulering?

De Japanse centrale bank staat klaar om meer monetaire stimulering toe te passen als de waarde van de yen stijgt. De centrale bank wil de munt goedkoop houden om de export aan te jagen en de inflatie te verhogen. Die doelstelling kan in gevaar komen als de wereldeconomie vertraagt, omdat de Japanse yen nog steeds wordt gezien als een veilige haven valuta. Een vlucht richting de yen kan de inspanningen van de centrale bank teniet doen, een luxeprobleem waar ook de Zwitserse centrale bank van tijd tot tijd mee worstelt.

Meer monetaire stimulering is makkelijker gezegd dan gedaan. De bankensector van Japan heeft al moeite om winst te maken met de extreem lage rente van de laatste jaren. De gouverneur van de centrale bank, Haruhiko Kuroda, zal daarom een zorgvuldige kosten-baten analyse maken. Hij zei daar onlangs het volgende over in het Japanse parlement.

“Valutaschommelingen kunnen een impact hebben op de economie en de prijzen. Het is dus van cruciaal belang om deze factoren mee te nemen in ons monetaire beleid. Als deze invloed hebben op de economie en de prijzen, en als we het noodzakelijk achten om onze prijsdoelstelling te halen, dan zullen we een versoepeling van het beleid overwegen. Wat we ook doen, we moeten zorgvuldig de kosten en baten van dergelijke stappen afwegen, zoals de impact op financiële intermediatie en het functioneren van de markt.”

Japan scenario

De Japanse centrale bank heeft de afgelopen decennia al haar conventionele instrumenten gebruikt, maar met beperkt effect. Sinds eind jaren negentig is de rente al zo goed als nul procent, maar dat leidt amper tot economische groei en inflatie. De reden daarvoor is dat zowel de private als de publieke schulden extreem hoog zijn, waardoor een lagere rente vrijwel geen effect meer heeft. Met andere woorden, het niveau van schuldverzadiging is zo goed als bereikt.

In een poging de markt te ondersteunen hanteert de centrale bank naast een inflatiedoelstelling nu ook een rentedoelstelling. Dat betekent dat de centrale bank staatsobligaties opkoopt wanneer de rente boven de 0% komt. Met dit beleid begeeft de centrale bank zich op glad ijs, omdat het uitgelegd kan worden als een vorm van financiering van overheidstekorten. De centrale bank heeft al meer staatsobligaties op haar balans staan dan alle financiële instellingen. Daarnaast heeft ze driekwart van de Japanse ETF markt opgekocht.

Balanstotaal Bank of Japan

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo