Volatiliteit in Turkije drukt valutakoersen opkomende markten

De aandacht blijft gericht op Turkije, waar de koers van de lira op de politieke ontwikkelingen reageert en wild omhoog en omlaag beweegt. De belangrijke G10-valuta eindigden afgelopen week niet ver van het punt waarop ze begonnen, maar beleggers in opkomende markten schrokken van de volatiliteit in Turkije. Het feit dat de lira de week met een rebound van 6% wist te eindigen was voor de andere valuta van opkomende markten een soort bijkomstigheid: de meeste daarvan eindigden de week aanzienlijk lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ook deze week is er weinig macro-economisch nieuws. Het politieke nieuws uit Turkije en de handelsstrijd zullen de valutamarkten bepalen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De euro wist zich vorige week te stabiliseren omdat er weinig nieuws was, maar de angst van de markten dat Europese banken kwetsbaar zijn voor de Turkse crisis woog zwaarder dan het feit dat de macro-economische gegevens sinds enkele weken steeds beter worden.

Deze week zal de aandacht van beleggers uitgaan naar de ECB-notulen en naar de flash-PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, die beide donderdag verschijnen. Let op een rebound van de samengestelde PMI – die kan de euro tot een bescheiden rebound vanaf het huidige niveau aanzetten.

Britse pond

De cijfers voor de arbeidsmarkt en de inflatie die vorige week verschenen, waren grotendeels zoals verwacht. De lonen kropen iets sneller omhoog dan de inflatie, en de werkloosheid volgens de ILO-definitie daalde tot een conjunctureel dieptepunt van 4,0%. Dit had net zo weinig effect op het Britse pond als de cijfers voor de detailhandelsverkopen, die beter waren dan verwacht.

Het pond blijft pas op de plaats maken uit angst voor een harde Brexit. Wij denken dat de markt daarmee momenteel overdrijft, en dat zelfs bescheiden positief nieuws uit de onderhandelingen al een scherpe rally van de munt in gang zou kunnen zetten.

Amerikaanse dollar

Het enige noemenswaardige cijfer was vorige week dat voor de detailhandelsverkopen: het was sterker dan verwacht. Hierdoor komen het drie-, zes- en twaalfmaandelijkse gemiddelde alle boven het niveau van 0,5%, wat op gezonde consumentenbestedingen duidt en bevestigt dat er in de VS geen enkele terugval te bespeuren is.

Deze week zal er net zo weinig nieuws van het economische front zijn; wel zijn woensdag de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve uitgebracht. Wij verwachten niet dat er verandering zal komen in de positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, en denken dat de huidige geleidelijke aanpak van de renteverhogingen voorlopig de juiste zal blijven.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo