Moody’s waarschuwt voor afwaarderingen na een weekend van Europese proefballonnetjes

Volgens berichten zou de Duitse regering overwegen om samen met de overgebleven triple-A landen Frankrijk, Finland, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk gezamenlijke obligaties uit te geven. Een krantenkop is snel gemaakt: 'Duitsland overweegt elitebonds', maar de substantie van het bericht moet in twijfel getrokken worden. Waarom is Duitsland fel gekant tegen eurobonds, maar overweegt het wèl gezamenlijke obligaties met de sterke eurolanden uit te geven?

Een voor de hand liggend antwoord is dat de rente lager ligt. Maar er wordt met geen woord gerept over de principiële bezwaren die Duitsland heeft tegen gezamanelijke euro-obligaties. Zodra één van de deelnemende landen van deze elitebonds een afwaardering krijgt, dan is ook dit plannetje een doodgeboren kindje. Deze variant van eurobonds is net als kleiduif schieten. Het wordt door de media de wereld in geslingerd, en zal prompt afgeschoten worden zodra navraag wordt gedaan wat ervan klopt. Het is echter nog even afwachten totdat dit klompje klei als stof neerdwarrelt en iedereen deze variant weer snel vergeten is.

Update 11:56. Nu.nl bericht dat het Duitse ministerie van Financiën de berichten over elitebonds onjuist zijn. Wel wordt er achter de schermen gewerkt en onderhandeld over een stabiliteitsunie waarbij de eurolanden zich moeten houden aan de begrotingsregels. Dat betekent dat Europese verdragen aangepast moeten worden om begrotingsdiscipline af te dwingen. Dat is een duidelijk signaal dat er wel degelijk wordt gewerkt aan een vorm om Europese obligaties – of eurobonds – uit te gaan geven.

Noodhulp van IMF aan Italië wordt ontkend door IMF
Waar rook is, is vuur maar volgens het IMF zijn eerdere berichten van dit weekend dat zij aan een noodkrediet van €400 tot €600 miljard voor Italië werkt niet waar. Italië kan met de huidige marktrente op secundaire markten rekenen op ruim 7% rente op nieuwe obligaties voor het herfinancieren van de oude schulden en het dichten van het gat op de Italiaanse overheidsbegroting en dat brengt Italië in Grieks vaarwater. Van december 2011 tot en met april 2012 moet Italië €185 miljard van haar staatsschuld herfinancieren.

De financieringsconstructie die het IMF zou moeten helpen aan meer financiële middelen is even zo onzalig als de geldpersfinanciering van centrale banken wereldwijd. Het IMF creëert namelijk extra Special Drawing Rights (SDRs) die slechts als een boekhoudkundige valuta bestaan en die het IMF dekt met uit het niets gecreëerde dollars, euro's, ponden en yens, die zij bij centrale banken ophaalt en laat onderschrijven door die overheden om zodoende SDRs te dekken. Vervolgens worden de vers geprinte SDRs door de tovermachine van het IMF gehaald en worden deze financiële middelen uitgeleend in de lokale valuta van een land dat aanklopt voor noodhulp. De geruchten dat Italië via het IMF gered wordt zijn vooralsnog niets meer dan één van de vele andere proefballonnetjes.

Federal Reserve als Europa's reddende financier?
Ambrose Evans-Pritchard houdt ervan om de extreme scenario's door te nemen. Hij schrijft over de geluiden die Ben Beanke de suggestie doen om de Amerikaanse economie te stimuleren en tegelijkertijd Europa uit het financieringsslop te trekken. Beanke zou hiervoor zijn geldpers aan moeten zetten zodat de Fed met vers geprinte dollars Europese staatsobligaties kan kopen. Als de ECB het niet mag, kan en niet wil, dan moet de Fed maar bijspringen zo luidt het advies van economen. Ambrose Evans-Pritchard quote Myron Scholes:

“I wonder whether Beanke might not say that `we believe in a harmonized world, that the Europeans are our friends, and we know that the ECB can't print money to buy bonds because the Germans won't let them. And since the ECB will soon run out of money, we will step in and start buying European govement bonds for them'. It is something to think about,” he said.

Ook dit is een proefballonnetje, maar dan één van het gevaarlijkste soort. De gevolgen van een dergelijk avontuur zouden allereerst de euro-dollarkoers danig onder druk zetten met een dalende dollar en een stijgende euro als gevolg. Dat komt omdat eerst dollars ingeruild moeten worden voor euro's om de Europese staatsobligaties te kopen. Dat betekent dat de VS de dollar verder devalueert en de Europese export onder druk zet. Daaaast komt de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van centrale banken en overheden onder grote druk te staan, want een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming om Europese schulden te financieren met uit het niets gecreërde dollars kan niet anders dan leiden tot een hogere inflatie, en dat wereldwijd, en een aantasting van de onafhankelijkheid van de ECB.

Moody's waarschuwt Europa voor afwaarderingen
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft in een rapport over Europa gewaarschuwd dat de kans op nieuwe afwaarderingen hoger is geworden door de dreiging die uitgaat van de besmetting in de eurozone. Moody's wijst op het gevaar van een serie defaults door Europese overheden die een kettingreactie zal veroorzaken en de kredietwaardigheid van Europese overheden onder druk zal zetten. Eigenlijk stelt Moody's iets vast dat iedereen al lang en breed weet. Omdat Moody's de open deur wel erg hard weet in te trappen; via Reuters de exacte quote:

“The probability of multiple defaults by euro area countries is no longer negligible. In Moody's view, the longer the liquidity crisis continues, the more rapidly the probability of defaults will continue to rise,” it said. Such defaults would increase the chances that one or more members of the bloc would leave the euro area.

“Moody's believes that any multiple-exit scenario — in other words, a fragmentation of the euro — would have negative repercussions for the credit standing of all euro area and EU sovereigns.”

Moody's wil de (financiële) wereld er van doordringen dat zij het Europese probleem begrijpt. 
 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders