De kredietwaardigheid van Italiaanse banken mag dan wel onder druk staan, dit heeft vooralsnog geen negatieve impact op de kredietwaardigheid van de Italiaanse staat. De regering in Rome wist deze week €6,5 miljard op te halen tegen een negatieve rente van -0,17%, het laagste rentepercentage ooit. Het gaat om obligaties met een looptijd van één jaar.

Dat de rente zo laag staat is opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat de Italiaanse overheid maximaal €150 miljard aan garanties zal verstrekken aan de bankensector en daarnaast plannen heeft om de banken voor €40 miljard te herkapitaliseren. Blijkbaar zien beleggers hierin geen groot risico voor de Italiaanse begroting en de houdbaarheid van de torenhoge schuldenlast van meer dan 130% van het bbp. Een schaarste aan ‘veilig’ schuldpapier drukt de rente op staatsobligaties van alle Europese landen omlaag.

Bail-in

Mogelijk anticiperen beleggers ook op de nieuwe bail-in regels, waarmee de kosten voor het redden van banken verschoven zijn van overheden naar spaarders en obligatiehouders. Italiaanse spaarders kunnen miljarden verliezen als de banken omvallen en gered moeten worden. Dat verklaart wellicht ook waarom bankaandelen dit jaar zo hard gedaald zijn en waarom het zoveel duurder is geworden om je te verzekeren tegen een ‘default’ van verschillende Europese banken.

italy-bond-yield-1yr

Italië leent tegen negatieve rente (Grafiek via @SchuldenSuehner)