Grafiek: Centrale banken bouwen stimulering af

De vier grootste centrale banken zijn langzaam maar zeker begonnen om hun stimuleringsprogramma’s af te bouwen. De ECB brengt haar opkoopprogramma terug van €60 miljard naar €30 miljard per maand, terwijl de Federal Reserve aan de andere kant van de oceaan al de eerste stapjes heeft gezet richting het verkopen van schuldpapieren die zich in de loop der jaren op de balans hebben verzameld. Ondertussen lijkt ook de Bank of Japan het monetaire gaspedaal ook wat minder ver in te drukken.

Houden deze centrale banken hun woord en gaan ze verder met het afbouwen van hun opkoopprogramma’s, dan betekent het dat het balanstotaal van deze vier centrale banken bij elkaar na 2019 niet meer zal toenemen. De volgende grafiek laat zien welke bijdrage de vier belangrijkste centrale banken leveren aan dit grote wereldwijde monetaire experiment.

Centrale banken schroeven geldkraan heel langzaam dicht (Grafiek via @jsblokland)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Grafiek: Centrale banken bouwen stimulering af

  • Poppenkast

    Of de Centrale banken woord houden ligt uitsluitend aan de politiek. Nu er in de V.S. sprake is van 2 politieke kampen is het afwachten of de Fed doorzet. De €urocraten zitten met de hete adem van F.N., Alternatieve fur Deutschland, P.V.V.,Berlusconi/Forca Italia, de 5 Sterren beweging en de Spaanse Nationalisten in hun nek. Deze extreme partijen zorgen voor wankele regering samenstellingen/onvrede.Zo heeft de E.C.B.€. 4.400 miljard op zijn balans staan, welke gedeeltelijk vrij waardeloos zijn. Herfinanciering tegen hogere rente wordt een probleem. Liquiditeitstekorten zorgen voor inzakkende investeringen en werkeloosheid. De vraag is of een collaps van Junk Bonds het startsein voor lagere obligatie en aandelen koersen zijn.Kortom, de Centrale banken en politiek zijn uitgeteld. Politieke restricties tegen de bevolking, via overheveling van vermogens , jagen kiezers nog meer naar extreem rechtse partijen.(Maan Arkenbosch)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *