Centrale bank Rusland voegt yuan aan reserves toe

De centrale bank van Rusland heeft de Chinese yuan al aan haar valutareserves toegevoegd. Afgelopen maandag werd de Chinese valuta door het IMF opgenomen in de SDR, maar de centrale bank van Rusland zou halverwege november al het besluit genomen hebben om de munt op te nemen in de mix van valutareserves.

Volgens het laatste kwartaalrapport van de Russische centrale bank bestonden de valutareserves van Rusland eind vorig jaar voor 44% uit Amerikaanse dollars, 42% uit euro’s en 9,5% uit Britse ponden. Ook beheert ze een kleine hoeveelheid valutareserves in de vorm van Canadese dollars, Zwitserse francs en Japanse yen.

Handel met Azië

Rusland richt zich de laatste jaren meer op Azië, omdat handel met Europa bemoeilijkt wordt door de Westerse sancties. Daardoor verloor Rusland haar toegang tot de Westerse kapitaalmarkt. Om de waardedaling van de roebel op te vangen moest Rusland een deel van haar dollarreserves aanspreken.

Om de blootstelling aan dollars te verkleinen probeert Rusland haar handelspartners over te halen andere valuta te gebruiken dan de dollar, zoals de euro, roebel en de yuan. Ook werd eind vorig jaar een valutaswap tussen de centrale banken van China en Rusland verlengd.

Yuan als wereldmunt

De Chinese yuan wordt al steeds meer gebruikt in internationale handel, maar voor centrale banken is het lastig om veel yuan als reserve aan te houden. Daarvoor moet de Chinese kapitaalmarkt eerst verder opengesteld worden voor buitenlandse investeerders.

Een ander kritiekpunt is dat de waarde van de yuan nog steeds kunstmatig laag wordt gehouden door de centrale bank. De wisselkoers van de munt moet op termijn meer door de markt bepaald worden, voordat de yuan breed geaccepteerd kan worden als reservemunt.

Rusland besloot eind vorig jaar de wisselkoers van haar munt aan de markt over te laten. De Bank of Russia intervenieert naar eigen zeggen alleen nog maar om grote fluctuaties in de wisselkoers op te vangen.

Chinese yuan als nieuwe wereldmunt (Afbeelding van Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders