Het Russische ministerie van Financiën heeft voor ongeveer €1 miljard aan euro obligaties uitgegeven. Het is niet voor het eerst dat Rusland geld leent in euro’s, want in mei haalde het land ook al ongeveer €1,5 miljard op met de uitgifte van euro obligaties. Gebeurde dat toen nog tegen een rente van 4,75%, nu is dat 3,99%. Rusland kan momenteel goedkoop lenen in euro’s omdat er wereldwijd veel vraag is naar schuldpapier in deze munt. Dat betekent dat het land momenteel veel goedkoper in deze valuta kan lenen dan in roebels.

Er is veel vraag naar Russische obligaties die in euro genoteerd staan, want op de obligatieveiling in mei werd er flink ingetekend. Beleggers boden ruim €6 miljard aan, vier keer zoveel als het bedrag dat Rusland op wilde halen. Het zijn vooral buitenlandse beleggers die het schuldpapier kochten, want die namen ruim 70% van het totale bedrag voor hun rekening.

Lenen in euro

Voor Rusland is het geen onlogische keuze om geld te lenen in euro’s, omdat het land veel handel drijft met de eurozone. Ze kan deze munt dus goed gebruiken om goederen af te nemen van Europese handelspartners. Onlangs zei president Poetin in een interview met Bloomberg dat de centrale bank van Rusland nu al dertig procent van haar valutareserves in euro’s bewaart.

Rusland staat zeer positief tegenover de euro, omdat het een alternatief biedt voor het dollarsysteem. Al in 2010 suggereerde Poetin dat Rusland op een dag de euro zal gaan gebruiken en in 2012 zei toenmalig minister-president Medvedev dat ook hij de Europese valuta verwelkomt als nieuwe wereldmunt. Het wordt pas echt interessant als een energiegigant als Gazprom overschakelt op de euro als alternatief voor de dollar.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!