Als gevolg van het rentebesluit van de ECB steeg de euro gisteren met 3,7% ten opzichte van de dollar, een beweging die normaal slechts eens in de tien jaar voorkomt. Stond de munt donderdag rond het middaguur nog op een wisselkoers van $1,055, in de avond was dat al opgelopen tot $1,095. Beleggers anticipeerden op een uitbreiding van het QE programma van €60 miljard per maand, maar dat kwam er niet. Wel werd de duur van het programma verlengd tot begin 2017. Ook viel de rentestap van -0,2% naar -0,3% procent tegen, want de markten gingen uit van een daling (stijging?) van de depositorente naar -0,4%.

De volgende grafiek laat zien hoe uitzonderlijk groot de koersstijging van de euro was. Elk lijntje vertegenwoordigt het koersverloop van één dag en de zwarte lijn laat zien wat de EUR/USD gisteren deed. Deze grafiek vonden we op de twitter feed van Eric Scott Hunsader van Nanex.

Door de stijging van de euro ging de AEX-index gisteren met bijna 5% onderuit, terwijl de goudprijs in euro met ongeveer 2,5% daalde. Niet alleen beleggers hebben zich vergist met de euro, ook Goldman Sachs maakte een uitglijder. De bank vertelde haar klanten dat de euro als gevolg van het rentebesluit met 3% zou gaan dalen. Niet dus…

goldman-wrong-call

Goldman Sachs zei dat de euro zou gaan dalen. Hadden ze daar zelf ook naar gehandeld?

euro-usd-exchange-rate

De euro draait als een blad aan de boom door rentebesluit