De aandelenmarkten krabbelen weer op na de Brexit paniek van begin deze week. Afgelopen vrijdag gingen de beurzen wereldwijd nog hard onderuit en ook na het weekend hield de negatieve stemming aan, maar de laatste twee dagen schieten de aandelenkoersen weer omhoog. Is het blind optimisme van beleggers of was de paniek omtrent de Brexit overdreven?

De Britse FTSE 100 index wist in twee dagen tijd met in totaal 6,3% te stijgen, waarmee de grootste daling sinds augustus na de Brexit weer ongedaan gemaakt is. Elders in Europa gingen de aandelenkoersen ook weer omhoog, maar minder hard dan in Groot-Brittannië. De Euro Stoxx 600, een index met 600 grote Europese bedrijven, wist deze week het verlies van tien naar zes procent terug te brengen.

ftse-losses-brexit

Britse aandelenmarkt herstelt snel van Brexit paniek, bankaandelen blijven achter (Bron: Bloomberg)

Bankaandelen niet hersteld

De aandelen van banken staan nog steeds onder druk. Zo staan Barclays, RBS en Lloyds Banking Group nog steeds ongeveer 25% lager dan voor de Brexit. Afgelopen vrijdag zakte de Europese index van bankaandelen nog meer dan 15%, de grootste daling sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Beleggers durven wel weer in aandelen te stappen, maar zijn nog steeds terughoudend met de zogeheten ‘financials’. Men vreest dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk blijvende schade zal toebrengen aan het financiële centrum van Londen.