China en Rusland willen meer samenwerken in 2014

China en Rusland hebben zich voorgenomen om dit jaar nog meer samen te werken. Dat is de conclusie van een ontmoeting tussen de Chinese leider Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen dinsdag. Jinping zei dat er het afgelopen jaar al veel bereikt is is in het streven naar een stabiele en gezonde ontwikkeling van beide landen en dat er ook dit jaar weer nauwe samenwerking zal plaatsvinden tussen hem en Poetin. De Russische president benadrukte in het gesprek dat olie- en gasbedrijven in zijn land zich meer zullen concentreren op China en andere Aziatische economieën met een grote vraag naar energie.

In 2013 tekenden China en Rusland een belangrijke en omvangrijke deal voor de levering van olie en gas, waardoor China op termijn drie keer zoveel olie kan afnemen als nu het geval is. Op dit moment importeert China dagelijks ongeveer 300.000 vaten olie vanuit Rusland. Daar staan investeringen in de Russische infrastructuur tegenover. Zo gaat China in totaal $20 miljard investeren in snelwegen, havens en luchthavens, aldus de Bricspost.

Politieke en militaire samenwerking China en Rusland

Zo problematisch als het Nederland-Rusland jaar verlopen is, zo succesvol was de samenwerking tussen Rusland en China. Niet alleen op economisch gebied worden de banden aangehaald, ook op (geo)politiek vlak delen de twee grootmachten dezelfde visie. Beide landen waren zeer terughoudend met de sancties tegen Iran en ook tegen Syrië wilden de twee niet militair ingrijpen. Nog voordat de VS militair ingrijpen serieus begon te overwegen stak Rusland al de hand uit naar Syrië om te helpen met de ontmanteling van massavernietigingswapens.

Ook op militair gebied werken de twee supermachten steeds meer samen. Zo werd vorig jaar een gezamenlijke militaire training georganiseerd, voor China de grootste militaire oefening met een bondgenoot sinds tijden.

China en Rusland willen in 2014 nog meer samenwerken

China en Rusland willen in 2014 nog meer samenwerken (afbeelding van AFP)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *