Amerikanen speculeren weer volop met vastgoed

De speculatie op de Amerikaanse huizenmarkt is weer helemaal terug van weggeweest, want het percentage woningen dat binnen 12 maanden minstens twee keer verkocht wordt steeg naar het hoogste niveau sinds 2006. Het ‘flippen’ van huizen is een fenomeen dat we ook zagen op het hoogtepunt van de Amerikaanse vastgoedzeepbel. Met behulp van goedkoop krediet en extreem soepele kredietnormen kochten mensen geen woningen meer om in te wonen, maar om met winst te verkopen.

Volgens Trulia, dat cijfers over de Amerikaanse woningmarkt verzamelt, waren dit soort speculatieve transacties vorig jaar goed voor 6,1% van alle woningverkopen. Dat is het hoogste niveau sinds 2006, toen het ‘flippen’ van huizen goed was voor 7,3% van alle transacties.

investor-flipping-houses

Amerikanen speculeren weer volop op vastgoed (Bron: Bloomberg)

Nieuwe vastgoedzeepbel in de maak?

Het uiteenspatten van de Amerikaanse vastgoedzeepbel was het begin van een crisis die zich over de hele wereld zou verspreiden. Banken hadden slechte hypotheekleningen verpakt en doorverkocht aan pensioenfondsen en beleggingsfondsen, die opeens geconfronteerd werden met enorme verliezen. Verzekeraars die beleggers moesten beschermen tegen de verliezen konden de omvang van het probleem niet behappen en dreigden ook om te vallen. Uiteindelijk moesten overheden en centrale banken wereldwijd ingrijpen om een totale ineenstorting van de wereldeconomie te voorkomen.

Door speculanten worden de huizenprijzen nog verder opgedreven, omdat er meer bieders zijn voor hetzelfde aanbod van woningen. Dat trekt weer meer speculanten aan. Deze bubbel knapt op het moment dat de woningen te duur worden of het aanbod van woningen zo snel toeneemt dat de huizenprijzen dalen en de speculanten de markt verlaten.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *