Federal Reserve voedt speculaties voor forse renteverlaging

De Amerikaanse centrale bank voedt speculaties dat er een grote renteverlaging aan zit te komen. De president van de Federal Reserve van New York, John Williams, zei onlangs in een toespraak dat het beter is om ‘preventieve maatregelen’ te nemen dan om te wachten tot het fout gaat. Daarmee wijst hij in de richting van een renteverlaging tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de centrale bank eind deze maand.

Volgens Williams moet de Federal Reserve de rente direct verlagen als de eerste tekenen van economische zwakte zichtbaar worden. In plaats van het spreekwoordelijke kruit droog te houden zou de centrale bank pro-actief moeten optreden om zo een sterk signaal af te geven aan de markt. Hij zei daar het volgende over.

“Wanneer de grens van nul procent nergens te bekennen is kun je je permitteren om langzaam stappen te nemen en een afwachtende houding aan te nemen. Maar dat kan niet als de rentes dicht bij het nulpunt liggen. In dat geval wil je het tegenovergestelde doen en vaccineren tegen verdere kwaaltjes. Als je maar een beperkte hoeveelheid stimulering tot je beschikking hebt, dan loont het om snel de rente te verlagen bij economische stress.”

‘Neutrale rente van 0,5%’

De uitspraken van John Williams zorgen voor speculatie op de financiële markten. Gaat de Federal Reserve de rente later deze maand met meer dan 25 basispunten verlagen? Of volgen er later dit jaar meerdere renteverlagingen? Voor de toespraak van Williams werd de kans op een renteverlaging van 50 basispunten ingeschat op ongeveer 40%, maar nu is die kans opgelopen tot 66%. Beleggers houden er dus rekening mee dat de Federal Reserve de rente veel sneller zal verlagen.

De centraal bankier zei in zijn toespraak ook dat de ‘neutrale’ rente voor de Federal Reserve op dit moment eigenlijk niet op 2,5% hoort te liggen, maar slechts op 0,5%. De neutrale rente is de rentestand die volgens de centrale bank geen stimulerend, maar ook geen remmend effect heeft op de economie. Ook deze uitspraken worden door de markt geïnterpreteerd als aanwijzing voor een verlaging van de rente. De vraag is dan ook niet meer of de Amerikaanse centrale bank deze maand de rente zal verlagen, maar in welk tempo.

Beleggers houden al rekening met een renteverlaging van 50 basispunten (Bron: Financial Times, Bloomberg)

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *