Rente Europese staatsobligaties naar nieuw dieptepunt

De rente op Europese staatsobligaties is de laatste dagen naar een nieuw dieptepunt gezakt. Door een oplaaiende handelsoorlog, toegenomen geopolitieke spanningen en de plannen van Italië om een eigen munt in omloop te brengen zoeken beleggers hun toevlucht in de veiligheid en liquiditeit van staatsobligaties. Vorige week wist Duitsland een 10-jaars obligatie te plaatsen tegen een rente van -0,24%, terwijl ook Nederland voor het eerst sinds 2016 weer tegen een negatieve rente kan lenen.

Ook elders in Europa zien we de rente op staatsobligaties dalen. Portugal wist vorige week voor tien jaar geld op te halen tegen minder dan 1%, terwijl ze tijdens de Europese schuldencrisis in 2012 nog meer dan tien procent betaalde voor dezelfde lening. Ook Griekenland en Spanje hebben in jaren niet meer zo goedkoop kunnen lenen als nu. Het enige buitenbeentje is Italië, dat vanwege haar gewaagde begrotingsplannen en speculaties over de invoering van een eigen munt meer rente moet betalen over haar staatsschuld.

Italië profiteert minder van daling rente (Bron: Bloomberg)

Rente naar nieuw dieptepunt

De extreme daling van de rente is zorgwekkend, omdat het als een graadmeter is voor het vertrouwen in de economie. Dat grote financiële instellingen en institutionele beleggers bereid zijn tegen een negatieve rente geld weg te zeggen laat zien dat ze weinig andere mogelijkheden zien om in te beleggen. Een ander probleem is de schaarste aan schuldpapier met de hoogste kredietstatus, een probleem waar ook de Bank for International Settlements de afgelopen jaren over heeft geschreven.

Zorgen over een afnemende economische groei hebben niet alleen effect op de financiële markten, maar ook op het beleid van centrale banken. De Federal Reserve overweegt de rente weer te verlagen, terwijl ze deze tot eind vorig jaar nog stapsgewijs verhoogde. De ECB heeft op haar beurt toegezegd dat ze de rente tenminste tot de eerste helft van volgend jaar niet meer zal verhogen en dat ze bereid is nieuwe maatregelen te nemen als de economische situatie verslechtert.

Rente op staatsleningen in Eurozone naar nieuw dieptepunt (Via Holger Schaepitz)

Olieprijs lager, goudprijs stijgt

Het is allemaal niet hoopgevend, dat centrale banken na jaren van monetaire stimulering nog steeds niet in staat zijn hun beleid te normaliseren. Het ziet er naar uit dat we na een lange opwaartse cyclus opnieuw een periode van onzekerheid tegemoet gaan. Dat zien we ook terug in een daling van de olieprijs en een stijging van de goudprijs. De prijs van het edelmetaal staat op het moment van schrijven boven de €1.200 per troy ounce en €38.600 per kilo, het hoogste niveau in twee jaar. In dollars staat de prijs van goud weer dicht bij een belangrijk weerstandsniveau van $1.365 per troy ounce. Breekt de koers door deze weerstand heen, dan kunnen we de hoogste koers in vijf jaar noteren.

Goudprijs is terug op het niveau van begin 2017

Dit artikel is afkomstig van Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo