Bundesbank pleit voor een kapitaalheffing

De spaardersheffing die het IMF vorig jaar in haar rapport beschreef is mogelijk niet geheel uit de lucht gegrepen. Ook in Frankfurt denkt men namelijk hardop na over de mogelijkheden om geld weg te halen bij vermogende spaarders. De Bundesbank schrijft in haar laatste maandbericht dat landen die bankroet dreigen te gaan eerst moeten putten uit de vermogens van haar eigen burgers, voordat ze om hulp komen vragen bij het buitenland. Het zou een uiterste redmiddel moeten zijn, gezien de ontwrichtende werking die van een dergelijke heffing uit kan gaan.

Bundesbank wil verder dan ‘bail-in’

De Bundesbank heeft de de afgelopen jaren met tegenzin ingestemd met bailouts voor landen als Griekenland en Portugal. Nu de obligatiemarkten van de PIIGS-landen weer tot bedaren zijn gekomen durft de Duitse centrale bank haar plannen op tafel te gooien. In het rapport schrijft de centrale bank het volgende:

“Een kapitaalheffing correspondeert met het principe van nationale verantwoordelijkheid, wat in de praktijk betekent dat de belastingbetaler van het land in kwestie verantwoordelijk is voor de verplichtingen die hun overheid heeft. Pas als die verantwoordelijkheid genomen is kan men aanspraak maken op de solidariteit van andere landen”

Privaat vermogen niet veilig?

In oktober schreef het IMF in haar rapport de mogelijkheid van een 10% heffing op spaartegoeden. Als dat geld gebruikt zou worden om de staatsschulden te verlagen zou de publieke Europese schuldquote dalen naar het niveau van 2007. Dirk Bezemer verklaarde eerder deze maand tegenover Marketupdate dat een spaardersheffing zoals het IMF die omschreef mogelijk, maar niet waarschijnlijk is. Volgens de monetair en financieel econoom is een spaardersheffing onder de huidige omstandigheden politiek niet haalbaar.

Toch wordt er al langer nagedacht over een heffing op privaat vermogen Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek maakte in 2012 de berekening dat een 10% heffing op alle spaartegoeden boven de €250.000 een bedrag zou opleveren van ongeveer €230 miljard.

Privaat vermogen is al geen heilig goed meer sinds de ‘blauwdruk’ van Jeroen Dijsselbloem. De nationalisatie van de SNS Bank en de redding van de bankensector op Cyprus heeft duidelijk gemaakt dat vermogende spaarders die meer dan €100.000 op een bankrekening parkeren moeten bloeden bij een bankencrisis. Als het aan de Duitse Bundesbank ligt wordt de bail-in strategie nog een stap verder ontwikkeld. Spaarder, wees op uw hoede!!

De prestigieuze Bundesbank pleit voor heffing op private vermogens

De prestigieuze Bundesbank pleit voor heffing op private vermogens

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Bundesbank pleit voor een kapitaalheffing

 • 27 januari 2014 om 18:27
  Permalink

  Pure diefstal, maar we wisten dat dit slechts een kwestie van tijd is. Europa moet haar banken nog herkapitaliseren en het geld moet ergens vandaan komen.

  Beantwoorden
 • 27 januari 2014 om 21:27
  Permalink

  IMF/BUBA/BCG spaardersheffing dreiging is eigenlijk een ferme waarschuwing naar de losbandige banken : Bij de volgende krisis laten we je falen ! Hiermee zijn ook de bankenklanten meteen gewaarschuwd. Bezin je goed over welke bank je wil vertrouwen.
  Al deze waarschuwingen naar banken en klanten vermogen niks tegen de drang van de animal spirits. Ze kunnen het – geld maken – toch niet laten. Het is trouwens al véél te laat. Het massale schuld-gif zit overal al veel te diep. Daarom gaan ze nog eens een rondje stress test doen.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2014 om 00:29
  Permalink

  Het zou handig zijn als er ergens ergens buiten de EU een bank kan worden opgericht die niet meer is dan een parkeerplaats voor geld. Geen rentevergoeding, geen speculatie, geen kosten, gewoon een parkeerplaats die veilig buiten alle unies en patjepeeër sujetten kan blijven, met misschien anonieme bankpassen waarop geld kan worden bijgeschreven die in verschillende valuta kan worden uitgegeven.

  De EU krijgt m.i. meer en meer Nazi machtige trekken, niets lijkt meer heilig en er mag van alles uit de kast worden getrokken om het leven hier in de EU zo onaangenaam mogelijk te maken, bijna onmogelijk. Natuurlijk is deze hele crisis een georkestreerde crisis die tot doel heeft ons allen te onderwerpen, te beroven, met als doel een stuurbaar stuk vee/slaaf van ons te maken. Overigens triest om te zien hoe de EU zich ontwikkeld en ten onder zal gaan in kunstmatig gecreëerde armoede en ellende die zal lijden tot een WOIII (ooit is ook zo de WOII kunstmatig in het leven geroepen). Jammer, het had zo mooi kunnen zijn, nu rest ons alleen nog een hoop ellende en armoede. Mensen die denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen; ooit een land of unie gezien die met roven, leugens, list, bedrog en vrijheibeperkende maatregelen het op lange termijn heeft gered? Twijfel nog over de VS, omdat dit land pas de laatste jaren is afgegleden naar een totalitaire leugen en roofstaat waarbij nog niet duidelijk is wat de uitkomst zal zijn.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2014 om 00:56
  Permalink

  Kan mensen trouwensn alleen maar aanraden na te denken of het verstandig is het geld op de bank te laten staan. Zelf ben ik al bezig na te denken over het afscheid nemen van de bank, huis te verkopen en weg te gaan naar een oord waar het beter en fijner is om te leven. Uiteindelijk wordt een mens wel gedwongen om drastische maatregelen te nemen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders