De creditcardschulden van Amerikanen staat voor het eerst sinds 2008 weer boven de $1 biljoen, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Federal Reserve afgelopen vrijdag naar buiten bracht. Optimisme over de economie en een overvloedige beschikbaarheid van goedkoop krediet zorgt ervoor dat Amerikanen weer meer geld lenen.

Volgens Matt Schulz van Creditcard.com zal Amerikaanse creditcardschuld zal later dit jaar zeer waarschijnlijk een nieuw record bereiken en van daaruit verder groeien. Hij verwacht dat de creditcardschulden nog veel verder zullen toenemen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat dit ook risico’s met zich mee zal brengen. De wanbetalingen zijn nu nog laag, maar dat kan volgens hem veranderen als het schuldenniveau verder toeneemt en tegelijkertijd de rente stijgt. Tegenover Barron’s zegt hij het volgende.

“De Amerikaanse creditcardschuld zal later dit jaar zeer waarschijnlijk een record bereiken en daarna verder stijgen. Voeg daar een paar verwachte renteverhogingen van de Federal Reserve voor de komende twee jaar aan toe en dan wordt het nog belangrijker om de focus te leggen op het aflossen van creditcardschulden.”

Wanbetalingen

Mensen die moeite hebben om hun creditcardschulden te betalen kunnen overwegen hun schuld over te zetten naar een andere aanbieder. Sommige aanbieders lokken nieuwe klanten, bijvoorbeeld door ze een rentevrije periode aan te bieden. Zo kan het probleem van te veel schuld nog iets verder naar de toekomst doorgeschoven worden.

In februari bracht de Federal Reserve nieuwe cijfers naar buiten over het percentage wanbetalingen op schulden. Het meest berucht zijn de goedkope studieleningen die overheidsinstanties aanbieden. Van de $1,4 biljoen aan studieschuld in de Verenigde Staten heeft 11,2% een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen. Voor creditcardschulden gaat het om 7,1%, terwijl de betalingsachterstanden voor autoleningen en hypotheken op respectievelijk 3,8% en 1,6% liggen.

totale-private-schulden-vs

Totale private schulden in de VS stijgen weer (Bron: New York Fed)

wanbetalingen-schulden-vs

Betalingsachterstanden voor verschillende soorten leningen in de VS (Bron: New York Fed)