Contant geld blijft belangrijk betaalmiddel in Eurozone

In Nederland wordt contant geld steeds minder gebruikt, maar binnen de Eurozone is het nog steeds een zeer populair betaalmiddel. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat onlangs door de ECB naar buiten werd gebracht. Terwijl er in Nederland nog maar in 45% van de gevallen met contant geld betaald wordt ligt het gemiddelde in de gehele Eurozone op maar liefst 78,8%. Dat komt omdat er in de zuidelijke Eurolanden nog steeds overwegend met munten en bankbiljetten wordt betaald.

Vooral bij kleine betalingen zijn munten en bankbiljetten populair, terwijl grotere bedragen relatief gezien vaker met een pinpas of creditcard worden afgerekend. Gemeten naar waarde wordt 53,8% van alle transacties in contant geld afgerekend, tegenover 39% voor pinpassen en creditcards.

Uit het onderzoek van de ECB blijkt ook dat Nederland duidelijk voorop loopt met elektronische betalingen, wat mede te danken is aan het stimulerende beleid van banken en de grootschalige implementatie van contactloze betalingen met de bankpas. Van alle landen in de Eurozone is Nederland de enige waar inmiddels meer elektronische transacties dan cashbetalingen plaatsvinden. Hieronder een aantal grafieken uit het rapport van de ECB.

Contant geld is vooral in de zuidelijke Eurolanden nog erg populair (Bron: ECB)

Ook gemeten naar waarde zijn contante betalingen meest populair (Bron: ECB)

Alleen in Nederland beduidend meer elektronische transacties dan cashbetalingen (Bron: ECB)

Grotere bedragen worden vaker met een bankpas afgerekend (Bron: ECB)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Contant geld blijft belangrijk betaalmiddel in Eurozone

 • Poppenkast

  In Duitsland heeft de helft van de huishoudens rond de €.500,- ,17% €.1000,- en zelfs 7% meer dan €.1000,- cash n huis. Ook de zuid E.U. landen vertrouwen hun overheden niet en betalen grotendeels met cash.Oorzakelijk verband zijn de negatieve bij verschijnselen m.b.t. Draghi/ECB drukpersen en de hieruit voortvloeiende ECB strafrente aan de bank deposito-s bij de ECB, welke feitelijk doorberekend worden aan de rekening houders, dus een soort verkapte belasting. De hierdoor wankele solvabiliteit van de banken, resulterend in uiteindelijk beslag op obligaties, deposito-s en zelfs direct opvraagbaar spaargeld en dat tegenover bijna geen rente vergoeding!.Uiteraard willen ook veel mensen een banken run of sluiting van een bank,voor zijn. Dan zijn cash uitgaven anoniem en dit gedrag/bedragen wordt niet door de spionerende politieke overheid en bedrijven opgeslagen.Tenslotte wordt hierdoor een dam opgeworpen tegen de overheids diefstal via fiscale heffingen op vermogen (erfbelasting en vermogens rendement heffing).

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Je kunt maar beter op tijd wat vermogen uit het financiële systeem halen en omzetten in tastbare bezittingen. Je hoeft geen expert te zijn om te zien welke kant het op gaat, namelijk meer financiële repressie. Dan is wat contant geld en edelmetaal in huis geen verkeerd idee.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders