Amerikaanse staatsschuld nadert $20 biljoen

Gisteren brak de Dow Jones door de 20.000 punten en binnen afzienbare tijd zal ook de Amerikaanse staatsschuld een mijlpaal van $20 biljoen bereiken. Maar zit er ook een verband tussen deze twee cijfers? Je zou denken dat de waarde van de Dow Jones index bepaald wordt door de winstverwachtingen van de onderliggende bedrijven, maar je zou ook kunnen redeneren dat de aandelenmarkt wel moet stijgen als er steeds meer geld in de economie komt. Dat is namelijk wat er gebeurt als de overheid meer geld uitgeeft dan er binnenkomt.

Via Pro Active Advisor Magazine kwamen we een interessante grafiek tegen die de ontwikkeling van de Dow Jones index vanaf 1915 afzet tegen de groei van de staatsschuld. En wat blijkt: sinds de Tweede Wereldoorlog lijken de aandelenmarkt en de staatsschuld in een vergelijkbaar tempo toe te nemen, al zijn er periodes waarbij de één sneller steeg dan de ander. Maar per saldo houden de twee een gelijk tempo aan, wat doet vermoeden dat geldgroei op de langere termijn invloed heeft op de ontwikkeling van de beursindex.

Stel dat de staatsschuld van de Verenigde Staten onder president Trump verdubbelt naar $40 biljoen, zou de Dow Jones tegen die tijd ook op 40.000 punten staan?

dow-jones-staatsschuld

Dow Jones index versus Amerikaanse staatsschuld (Bron: msoscillator.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders