Rentewijzigingen komen opnieuw op de voorgrond in de valutamarkten. Een pijnstillende ECB-vergadering afgelopen week diende vooral om investeerders er aan te herinneren dat er in de nabije toekomst geen verkrapping van het monetair beleid zal aankomen. Intussen maakt de Federal Reserve zich klaar om de rente in de VS te verhogen voor het einde van dit jaar. Hierdoor daalde de euro naar de bodem van de range van 2016. Het Britse pond bouwt verder op haar recente stabilisatie en kon zelfs bescheiden stijgen tegenover de dollar. Tegenover de euro ging het zelfs om meer dan dat.

De sterren van de week waren ongetwijfeld opnieuw de valuta van opkomende markten. De Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand stegen tussen 1% en 3% tegenover de grote G10-valuta. We verwachten dat de meeste valuta in deze categorie beter zullen blijven presteren tegenover zowel de euro als het pond dankzij goede inflatiecijfers en hoge rentes die investeerders aantrekken.

Euro

Tijdens de ECB-vergadering van vorige week gebeurde er weinig. Het afbouwen van aankopen van activa na maart 2017 werd zelfs niet vermeld. Voorzitter Draghi verwees alle substantiële vragen dan ook door naar de bijeenkomst in december.

ecb-teaserDeze week worden de PMI indicatoren van het ondernemersvertrouwen gepubliceerd. Er worden geen wijzigingen verwacht, maar zelfs een kleine daling van de samengestelde index zou een derde daling betekenen in drie maanden tijd. Dit zou zorgen in verband met het afbouwen van economische stimulusmaatregelen moeten doen verdwijnen.

Het uitblijven van een reactie van de markten op de twee positieve ontwikkelingen in Europa dit weekend (mogelijke vorming van een regering in Spanje en het behouden van de DBRS rating in Portugal) bewijst opnieuw dat investeerders zich concentreren op het beleid aan de andere kant van de oceaan.

Amerikaanse dollar

De sombere prestaties van Trump tijdens het derde en laatste debat lijken duidelijk te maken dat hij geen president zal worden. De focus wijzigt dan ook terug naar economisch nieuws. Komende vrijdag verwachten we de eerste publicatie van de economische groei in het derde kwartaal.

Wij verwachten groei en een stijging van arbeidskosten tussen 2% en 2,5%. Dit is precies wat de Federal Reserve nodig heeft om de rente te verhogen tijdens de vergadering van november of december. We geloven daarom ook in een sterkere dollar de komende maanden.

Britse pond

Het belangrijkste nieuws uit het Verenigd Koninkrijk vorige week waren de stijging van de inflatie en het arbeidsmarktrapport dat geen effect van die inflatie toonde. De valutamarkten concentreren zich echter enkel op de politiek en vooral op de post-Brexit overeenkomst. Gouverneur Carney van de Bank of England zal op dinsdag een toespraak geven en Brexit-minister David Jones op woensdag. De markten zullen letten op een verzwakking van de toon van de regering, wat voor een verder herstel van het pond zou kunnen zorgen.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl