China verkoopt dollarreserves in aanloop naar SDR

China heeft in juli opnieuw dollarreserves afgebouwd, wat volgens experts gezien kan worden als een voorbereiding voor de toetreding tot de SDR. Met ingang van 1 oktober wordt de Chinese yuan opgenomen dit valutamandje van het IMF, wat betekent dat alle landen hun reserves in SDR voortaan in kunnen wisselen voor de yuan.

dollars-pixabay-teaserDe centrale bank verkleinde haar dollarreserves in juli met $22 miljard naar $1,22 biljoen, het laagste niveau sinds januari 2013. Toch heeft het land nog steeds de grootste dollarreserve ter wereld, al komt Japan dicht in de buurt met een dollarreserve van $1,15 biljoen.

China heeft het beheer van haar valutareserves aangepast op de toetreding van de yuan tot de SDR. Dat beweert Tu Yonghong, directeur van het Internationaal Monetair Instituut van de Renmin University in China. De verkoop van $22 miljard aan dollarreserves in juli moet volgens hem ook in dit perspectief gezien worden.

“Na de officiële insluiting van de yuan in de SDR zullen sommige centrale banken wellicht hun positie in de yuan uitbreiden om hun valutareserves beter te spreiden. Dat betekent een groter aanbod van dollars. In dit opzicht is het noodzakelijk voor China om voorbereidingen te treffen”, zo verklaarde Tu Yonghong afgelopen zondag tegenover de Global Times. Verschillende financiële instellingen hebben al aangegeven dat ze meer yuan als reserve willen aanhouden.

Dollarreserves in de verkoop

De laatste cijfers van de Amerikaanse centrale bank laten zien dat niet alleen China haar dollarreserves van de hand doet. Ook landen als Saudi-Arabië, Rusland, Canada, Singapore, Duitsland en Noorwegen bouwden in juli hun positie in Amerikaanse staatsobligaties af. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom landen hun valutareserves uitbreiden of verkleinen. Het kan een gevolg zijn van een verandering in de handelsbalans, maar het kan ook een manier zijn om de eigen munt te ondersteunen. Ook kunnen centrale banken dollarreserves gebruiken om andere valuta of goud te kopen.

“China gebruikt al voor meer dan een kwart van de internationale transacties haar eigen valuta. Zodra de yuan officieel wordt opgenomen in de SDR zullen meer landen en regio’s de yuan accepteren als betaalmiddel voor handel met China. Daarom moeten we geleidelijk onze enorme hoeveelheid valutareserves afbouwen”, zo concludeerde Tu Yonghong.

world-dollar-reserves

China is gestopt met het verzamelen van dollarreserves (Grafiek van Lighthouse Partners)

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en opslag van edelmetalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders