Centrale banken verlengen valutaswap tot februari 2014

Een aantal grote centrale banken heeft besloten de duur van hun onderlinge valutaswap met een jaar te verlengen tot 1 februari 2014. De Federal Reserve, de Bank of Canada, de Bank of England, de ECB en de Swiss National Bank kunnen via deze valutaswap tijdelijke liquiditeit aan elkaar verstrekken. Ook zal de Federal Reserve volgens deze overeenkomst dollarliquiditeit verschaffen aan centrale banken om te kunnen voldoen aan de vraag naar dollars bij commerciële banken in de verschillende landen.

De valutaswaps werden eerder overeengekomen omdat bepaalde Europese banken moeilijk goedkoop aan dollars konden komen. Door meer liquiditeit te verschaffen neemt de stress op banken af en kunnen ze makkelijker een periode van beperkte dollarliquiditeit doorstaan. Ook hebben de genoemde banken hun onderlinge bilaterale valutaswap verlengd tot 1 februari 2014, zodat de centrale banken van de genoemde landen makkelijker aan reserves kunnen komen in andere valuta.

Valutaswap

De ECB schrijft op haar website dat de valutaswap het Eurosysteem in staat stelt euro’s te blijven verstrekken aan centrale banken die dat nodig hebben en dat ze makkelijker aan Japanse yen, Britse pond sterling, Zwitserse Francs en Canadese dollars kan komen, mocht dat ooit nodig zijn. De ECB zegt ook dollarleningen te zullen blijven verstrekken met looptijden van één week of drie maanden.

De valutaswaps zijn bedoeld om mogelijke liquiditeitsproblemen bij banken op te lossen op de momenten dat de paniek op de financiële markten groot is. Hiermee wordt voorkomen dat een kortstondig gebrek aan liquiditeit meer schade toebrengt aan het banksysteem dan noodzakelijk is.

Bron: ECB

Centrale banken verlengen valutaswap

Centrale banken van het eurosysteem, de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland verlengen valutaswaps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.