Tot voor kort kon je nog besluiten je spaargeld voor een langere periode vast te zetten om meer rente te ontvangen, maar ook die tijden zijn binnenkort vervlogen. De volgende grafiek laat zien dat de rente op staatsobligaties van landen met een hoge kredietstatus in minder dan tien jaar tijd compleet gemarginaliseerd is.

Kreeg je begin 2008 nog ruim 3% rente op een Zwitserse en bijna 4,5% op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van dertig jaar, nu is je rendement nog maar een fractie daarvan. Voor een Duitse staatsobligatie zit je vandaag de dag al onder de 1%, terwijl de rente op Zwitserse en Japanse staatsobligaties van 30 jaar gestaag richting de nul procent zakt.

Het duurt niet lang meer en dan kun je als belegger nergens meer veilig rendement maken binnen het huidige financiële systeem. Als er aan staatsobligaties en spaargeld niets meer te verdienen valt, dan wordt het nog interessanter fysiek goud te kopen als alternatieve vorm van vermogen. Het edelmetaal heeft een negatieve correlatie met veel andere beleggingen en is vrij van tegenpartij risico.

bondyields-30-year

Het loont ook al niet meer om je geld voor een langere tijd uit te lenen, de rente op 30-jaars obligaties daalt gestaag (via Jeroen Blokland op twitter)