Fed houdt QE op $85 miljard per maand

Zoals verwacht handhaaft de Amerikaanse centrale bank de extreem lage rente van 0 tot 0,25%. Ondertussen haalt ze nog steeds iedere maand $40 miljard aan hypotheekleningen en $45 miljard aan staatsobligaties van de markt, met als doel de lange rente te drukken. Een lage rente moet de groeiende schuldenberg nog iets langer betaalbaar houden, maar we hoeven u niet uit te leggen dat dit geen oplossing is voor het Amerikaanse schuldenprobleem. De $85 miljard lijkt een constante hoeveelheid, maar we moeten niet vergeten dat ook het rendement op al het schuldpapier van de Amerikaanse centrale bank opnieuw belegd wordt in staatsobligaties en hypotheekleningen.

Het comité stemde met een overgrote meerderheid van 11 tegen 1 voor het handhaven van het stiimuleringsprogramma. Alleen Esther L. George stemde tegen vanwege toenemende zorgen over inflatie. De balans van de Federal Reserve is sinds het uitbreken van de crisis geëxplodeerd. Als we onderstaande grafiek bekijken zien we geen enkele aanwijzing dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort gaat stoppen met stimuleren.

Het schuldenprobleem van Amerika, dat zich zowel op publiek als privaat niveau manifesteert, is simpelweg niet op te lossen met meer schulden. Onderstaande grafiek is daar het bewijs van. Door schulden van de markt te halen wordt de rente laag gehouden en wordt het niveau van ‘verzadiging’ in de markt verder uitgesteld naar de toekomst. Tegelijkertijd hoopt de Federal Reserve dat de lage rente mensen aanspoort meer te lenen en consumeren.

Over de inflatie maakt de Federal Reserve zich nog weinig zorgen, zo lezen we in de samenvatting van de FOMC meeting. Op de middellange termijn blijft deze rond of beneden de doelstelling van 2%. De Fed put hoop uit bedrijfsinvesteringen en bestedingen van huishoudens, want die sterkten de laatste tijd volgens de centrale bank weer wat aan. In de FOMC notulen wordt geen verwijzing gemaakt naar de slechte macro-economische cijfers van de afgelopen weken, zoals het teleurstellende ADP banencijfer dat gisteren bekend werd gemaakt.

Aandelen omlaag, goud omhoog

Op de beurs werden de FOMC notulen lauw ontvangen, de S&P 500 sloot bijna een procent lager. De voortzetting van het stimuleringsprogramma, waarbij men de mogelijkheid voor extra stimulering open hield, stemde de goudmarkt en de zilvermarkt positief. De goudprijs steeg na de bekendmaking van het besluit van de FOMC. Ook de zilverprijs veerde weer wat op. Eerder die dag werden de edelmetalen nog in de verkoop gedaan, heel toevallig na de publicatie van de teleurstellende ADP banencijfers.

Monetaire basis VS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.