De rekenkamer van het Amerikaanse congres (CBO) maakte deze week bekend dat het begrotingstekort in 2011 met $500 miljard hoger zal uitvallen. In totaal zal dit uitkomen op $1,5 biljoen. Dat is bijna 50% meer dan het geprojecteerde tekort en komt uit op iets minder dan 10% van het Amerikaanse BBP.
Het CBO schrijft dat de toekomstige tekorten die na 2011 afnemen gebaseerd zijn op de veronderstelling dat stimuleringsprogramma's eindigen en niet worden verlengd. De prognose van een begrotingstekort van 3% voor de periode 2014-2021 is derhalve afhankelijk van hoe de economie ontwikkelt bij het wegvallen van de belastingverlagingen en tal van subsidies.
De komende jaren moet de Amerikaanse overheid financiers vinden voor een slordige $2.600 miljard. En zoals Zero Hedge meermaals naar voren heeft gebracht, de geprojecteerde begrotingstekorten bleken steeds met een derde onderschat te zijn en indien dit keer hetzelfde blijkt dan zal de Verenigde Staten dit jaar en volgend jaar een slordige $3,5 biljoen moeten lenen om de broek op te kunnen houden. En als dat niet lukt dan is er nogal altijd de geldpers..