“Nederlandse huizenverkoper wil geen verlies nemen”

De problemen op de Nederlandse huizenmarkt zijn voor een deel te wijten aan ‘verlies-aversie’, zo schrijft het CPB in een nieuwsupdate. Huizenverkopers vertikken uit irrationele motieven verlies te nemen op de verkoop van het huis, zelfs als ze daarbij geen restschuld overhouden.

Het CPB haalt hard uit naar huizenbezitters die de prijzen niet willen verlagen. Niet alleen de afwachtende en onzekere kopers zorgen voor de problemen op de Nederlandse woningmarkt, ook de verkopers hebben aan de huidige situatie bijgedragen. “Zij weigeren te accepteren dat ze hun woning voor minder zullen moeten verkopen dan zij er ooit zelf voor betaald hebben”, zo schrijft het CPB maandag. “Omdat ze de vraagprijs niet verlagen naar een marktconform niveau ontstaat er een groot gat tussen vraag- en biedprijzen. Mede daardoor raakt de woningmarkt op slot.”

Restschuld

Niet alle verkopers op de Nederlandse woningmarkt zijn in een positie om de vraagprijs te verlagen. Voor huizenkopers die ‘onder water’ staan en geen NHG-hypotheek hebben doet iedere prijsverlaging veel pijn. In plaats van vermogen bouwen ze een restschuld op, één die al snel in de duizenden of tienduizenden euro’s kan lopen. Het CPB erkent dat er huizenverkopers zijn die niet verder kunnen zakken zonder een restschuld te aanvaarden, maar uit onderzoeken in andere landen blijkt dat huizenbezitters sowieso moeite hebben om een lagere prijs voor hun woning te accepteren.

Het CPB schrijft in de conclusie van haar onderzoek naar de woningmarkt het volgende:

De verhuismobiliteit zou verder bevorderd kunnen worden als huizenverkopers hun reserveringsprijs sneller neerwaarts zouden aanpassen. Dit kan wellicht worden bereikt door huishoudens beter te informeren over de waardeontwikkeling van hun woning of van recent verkochte woningen in hun buurt. De verlies-aversie blijkt af te nemen als ook andere mensen in de directe omgeving hun huis met verlies hebben verkocht.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over ““Nederlandse huizenverkoper wil geen verlies nemen”

  • Haha fantastische, nu krijgen de verkopers weer de schuld!

    Beantwoorden
  • Zolang de restschuldproblematiek en de bijbehorende verdeling van de kosten tussen huizenbezitters en banken niet wordt aangepakt zal deze situatie niet verbeteren en mijn inziens nog verder verslechteren.

    Beantwoorden
  • @cees

    Dus al een marktkoopman €100 per sinaasappel vraagt, en dus niks verkoopt, dan is dat de schuld van de consumenten? Lijkt me de wereld op zijn kop Cees. Als je iets wilt verkopen voor een bepaalde prijs, maar niemand kan/wil het kopen voor die prijs, dan is je prijs te hoog. Zo simpel is het, vraag en aanbod weet je nog? Dus inderdaad, de schuld (tweevoudig) van eigenwijze verkopers. En zo lang ze eigenwijs blijven zal hun restschuld alleen maar toenemen de komende jaren… Beste remedie tegen een nóg grotere restschuld dan je al hebt; z.s.m de prijs verlagen naar een prijs significant ónder wat vergelijkbare huizen doen. Als je dat verdomt, dan moet je zelf maar op de blaren zitten. Het recht op winst maken op een stapel stelen, of zelfs quitte spelen op die stapel stenen, staat nergens in de grondwet. Als je even wat eigen onderzoek had gedaan en niet in de verkooppraatjes van de makelaar was getrapt, dan had je deze crash al lang aan kunnen zien komen (ik wel in ieder geval, met één avondje Googlen in 2007). Zie ook http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html voor wat ons nog te wachten staat…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo