Dow Jones verliest 800 punten, beurzen Azië hard onderuit

De Dow Jones verloor woensdag meer dan 800 punten en liet daarmee het grootste verlies zien sinds de correctie van acht maanden geleden. De index sloot 3,15% lager op een stand van 25.598,74 punten, terwijl de breder gedragen S&P 500 index met 3,3% omlaag ging tot 2.785,68 punten. Beleggers maken zich zorgen over de snelle stijging van de rente op Amerikaanse staatsleningen, want die staat met ongeveer 3,2% weer op het hoogste niveau sinds 2011.

Ook de rente op schuldpapier met een looptijd van 2 jaar loopt al een tijdje op en staat inmiddels op 2,84%. Opvallend is dat deze rente een sterke correlatie vertoont met de renteverhogingen door de Federal Reserve. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Amerikaanse president Trump steeds meer kritiek uit op de centrale bank. In een reactie op de plotselinge koersdaling zei de president dat de centrale bank doorslaat in haar renteverhogingen.

Trump: ‘Fed is gek geworden’

In een verklaring tegenover Fox News zei Trump dat niet het handelsconflict met China het probleem is, maar het monetaire beleid van de centrale bank. “Ze verhogen de rente en het is belachelijk, de Fed is gek geworden.” Door de stijgende rente betaalt de Amerikaanse overheid weer meer rente over haar enorme staatsschuld. Volgens cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Financiën stegen de rentelasten het afgelopen fiscale jaar naar $523 miljard, een stijging van 14% ten opzichte van het vorige fiscale jaar en een nieuw record.

De scherpe koersdaling werd vanmorgen ook in Azië nog gevoeld, want ook daar gingen de beurzen hard onderuit. De Japanse Nikkei 225 verloor 3,9%, terwijl de Chinese CSI 300 en de Shanghai Composite met respectievelijk 4% en 4,34% omlaag gingen. In Taiwan verloor de TAIEX zelfs 5,79%. De Europese beurzen openden vanmorgen 1,5% lager, waarbij de Italiaanse beursindex officieel in een bear market terecht is gekomen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders