Federal Reserve dovish, dollar tuimelt omlaag

De markt had het al verwacht: de bijeenkomst van de Federal Reserve in juni was dovish. De Fed maakte duidelijk dat er renteverlagingen komen, maar niet hoeveel en hoe snel. De omstandigheden zijn op dit moment uiterst bearish voor de dollar.

In de VS is er een politieke consensus voor lage rentes, hoge tekorten en een zwakke dollar, en er is géén wereldwijde recessie in zicht. Deze combinatie van factoren is slecht voor de dollar en met name goed voor de valuta van de opkomende markten – en dat was in de prestatietabellen van de afgelopen week te zien. De dollar verloor wereldwijd ten opzichte van elke belangrijke valuta terrein, waarbij vooral de verliezen ten opzichte van de valuta van de opkomende markten ernstig waren.

Deze week zal voor valutahandelaren naar verwachting in het teken staan van twee belangrijke gebeurtenissen. Eerst houdt Fed-voorzitter Powell dinsdag een toespraak. Vervolgens komen vrijdag de flashramingen uit van de inflatie in de eurozone in juni. Gezien het feit dat alle grote centrale banken steeds sterker de nadruk leggen op het ontbreken van inflatiedruk om te verklaren waarom ze dovish zijn, moeten we wereldwijd elk belangrijk inflatierapport nauwlettend in de gaten houden. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

Het feit dat ECB-voorzitter Draghi tijdens de Sintra-conferentie over monetair beleid heel dovish was, zorgde voor een tijdelijke koersdaling van de euro. Maar na de bijeenkomst van het FOMC woensdag begonnen de markten meerdere renteverlagingen door de Fed en een significante verkleining van de renteverschillen in te prijzen, waardoor de gemeenschappelijke munt ten opzichte van de dollar weer omhoog stormde.

Er was enige verbetering in de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, wat onze visie bevestigt dat voor de eurozone géén recessie in het verschiet ligt, en dat er in de meeste grote economieën van de eurozone nog steeds aardig wat ruimte voor banengroei en een toename van de binnenlandse consumptie is.

Britse pond

De Bank of England liet vorige week tijdens zijn bijeenkomst in juni weten zich steeds meer zorgen te maken over het vooruitzicht dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder deal zou kunnen verlaten. Men houdt vast aan het scenario van een akkoord en daarna een hele geleidelijke afbouw van de monetaire stimuleringsmaatregelen, maar maakte duidelijk dat bij een ‘no deal’ Brexit de rentes aanzienlijk ingedamd zullen worden.

De koers van het Britse pond reageerde eerst slecht op dit nieuws, maar tegen het einde van de week werd de munt meegesleurd in de algehele rally ten opzichte van de dollar. Deze week wordt weinig economisch nieuws verwacht. De koers van het pond zal vooral bepaald worden door eventuele uitspraken over de Brexit van de koploper in de race om het Tory-leiderschap, Boris Johnson.

Amerikaanse dollar

De Federal Reserve liet er nauwelijks twijfel over bestaan: bij de bijeenkomst in juli wordt de rente verlaagd. De markt zag de mededelingen als dovish en de rentemarkten hebben nu een volledige monetaire verruimingscyclus van vier renteverlagingen van 0,25% ingeprijsd. We denken dat deze verwachting overdreven is en vinden dat er een aanzienlijk gat aan het ontstaan is tussen de ‘dot plot’ en deze marktprijzen.

Toch zijn het beleid en de politieke mix in de VS voor de dollar nu vrijwel zeker zo bearish als we ons maar kunnen voorstellen. De consensus neigt naar lagere rentes, hogere tekorten en een zwakkere dollar – koste wat het kost. Naar onze mening is dit een duidelijke bevestiging van onze voorspellingen van sterkere Europese valuta en met name nieuwe rally’s van valuta van opkomende markten in heel 2019.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *