Infographic: De evolutie van de Amerikaanse en Britse centrale banken

Op de infographic is de ontwikkeling van de het balanstotaal van beide centrale banken te zien. Voor de Britse centrale bank gaat de data terug tot de Bank Act van 1844, voor de Federal Reserve gaat de data terug tot de oprichting in 1913. Zowel de activa als de passiva zijde van de balans is in dit overzicht meegenomen, waarbij de verschillende onderdelen op beide zijden van de balans aan de hand van de legenda ook van elkaar te onderscheiden zijn. De infographic bevat maandelijkse data over de balans van de Bank of England en wekelijkse data van de Fed. In de infographic van Addogram hebben ook de goudprijs, de gemiddelde rente op staatsobligaties en een aandelenindex een plekje gekregen. Ook verschillende oorlogen worden in deze infographic aangewezen.

Deze dataverzameling geeft een hoop interessante inzichten. Als eerste valt op dat het balanstotaal van beide banken door de jaren heen zeer geleidelijk maar zeer zeker groeit. Ook valt op dat zowel aandelen als goud over de langere termijn in waarde toenemen, een logisch gevolg van een alsmaar toenemende geldhoeveelheid in de economie. De rente op staatsobligaties blijkt in golven te bewegen. Van 1950 tot en met 1980 liepen de rentes op langlopende en kortlopende staatsobligaties van de VS en het VK op tot recordhoogte (ongeveer 15% rente in 1980), om vervolgens vanaf 1990 tot en met nu te zakken naar niveaus die we sinds de Grote Depressie van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien.

Klik op de infographic voor een grotere versie. Het origineel is te vinden op de website van Addogram en kan daar nog verder uitvergroot worden.

Geschiedenis van de Bank of England en de Federal Reserve in een infographic (Bron: Addogram)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.