Saoedi-Arabië wil staatsfonds van $2 biljoen

Saoedi-Arabië wil in de toekomst minder afhankelijk zijn van olie en zal daarom, naar het voorbeeld van Noorwegen, een nieuw staatsfonds oprichten om de opbrengsten van de olie te kunnen beleggen. De oliestaat wil meer dan $2 biljoen aan olierijkdom samenbrengen in een nieuw fonds, zodat het land in de toekomst inkomsten kan halen uit haar beleggingen in  plaats van olie.

Prins Mohammed bin Salman wil Saoedi-Arabië transformeren van de grootste olieproducent naar een economie die voorbereid is op een nieuw tijdperk, waarin olie mogelijk een minder grote rol zal spelen. De beursgang van oliebedrijf Aramco speelt hierin ook een rol, want de opbrengsten zullen gebruikt worden om in andere sectoren in het buitenland te kunnen investeren. Tegen 2020 moet de helft van het beheerde vermogen van het staatsfonds belegd zijn in het buitenland, dat is momenteel slechts 5%. De oliestaat volgt daarmee het voorbeeld van Noorwegen, dat al haar investeringen in het buitenland heeft.

Daling olieprijs

De daling van de olieprijs sinds 2014 heeft laten zien dat de economie van Saoedi-Arabië nog steeds erg afhankelijk is van olie. Het land moest bezuinigen en de prijzen van elektriciteit en brandstof verhogen. Ook moest ze voor het eerst in lange tijd weer obligaties uitschrijven om het tekort op de begroting te dekken. Vorig jaar was dat tekort groter dan 15%.

saudi-arabiaDat het voor olieproducerende landen niet makkelijk is om de afhankelijkheid van olie te verkleinen blijkt ook uit een studie van het IMF uit 2014. In tijden van voorspoed is er weinig politieke wil om de economie te herstructureren, terwijl er in slechte tijden vaak de middelen niet voor zijn. Volgens het IMF hadden oliestaten in de Perzische Golf veranderingen door moeten voeren toen de olieprijs nog op $100 per vat stond.

De Saudische prins Mohammed wil dat het Saudische staatsfonds het grootste beleggingsfonds ter wereld wordt. Met een vermogen van $2 biljoen is het al meer dan twee keer zo groot als het staatsfonds van Noorwegen. Het grootste fonds ter wereld is BlackRock, dat volgens cijfers van Bloomberg $4,6 biljoen onder beheer heeft.

saudi-megafund

Staatsfonds Saoedi-Arabië wordt ruim twee keer zo groot als dat van Noorwegen (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders