België koopt opnieuw veel Amerikaanse staatsobligaties?

Het lijkt erop dat de Amerikaanse overheid een nieuwe koper heeft gevonden voor haar staatsobligaties, een koper die vanuit België opereert. De laatste TIC-data van de Federal Reserve laat zien dat er in februari opnieuw veel Treasuries gekocht werden in België. In januari werd er via onze zuiderburen al voor $53,5 miljard aan Amerikaans schuldpapier gekocht en in februari was dat $30,9 miljard. De tweede en derde grootste koper in februari waren respectievelijk het Verenigd Koninkrijk ($12,3 miljard) en Japan ($9 miljard).

Welke landen kochten in februari de meeste Treasuries?

Welke landen kochten in februari de meeste Treasuries?

België was in de eerste twee maanden van 2014 met afstand de grootste buitenlandse financier van Amerikaans schuldpapier, door in totaal $84,4 miljard aan schuldpapier van de VS te kopen. Japan komt op de tweede plaats met $28 miljard en het Verenigd Koninkrijk neemt de derde plaats in met $11,7 miljard aan aankopen in de eerste twee maanden van dit jaar.

Welke landen kochten in 2014 de meeste Treasuries?

Welke landen kochten in 2014 de meeste Treasuries?

Rusland en China kopen minder

Rusland blijft haar positie in Amerikaans schuldpapier verkleinen. In de eerste twee maanden van dit jaar werd er opnieuw voor $12,4 miljard van de hand gedaan. China maakte eind vorig jaar ook al kenbaar gemaakt dat ze niet meer valutareserves (waaronder Treasuries) wil accumuleren.

Kijken we naar het totaaloverzicht, dan zien we dat België inmiddels de derde grootste bezitter van Treasuries is, na China en Japan. Sinds september heeft België haar positie in Treasuries weten te verdubbelen, van $172,5 naar $341,2 miljard. Nogmaals: de werkelijke koper kan ook uit een ander land afkomstig zijn, omdat de TIC-data alleen registreert in welk land de obligaties gekocht zijn, niet door wie.

Welke landen bezitten de meeste Amerikaanse staatsobligaties?

Welke landen bezitten de meeste Amerikaanse staatsobligaties?