Zit Washington achter verbod op cash in India?

De Amerikaanse organisatie USAID is mogelijk nauw betrokken geweest bij het omstreden besluit van de Indiase regering om een groot deel van de bankbiljetten uit omloop te halen. In oktober lanceerde deze Amerikaanse organisatie in samenwerking met het Indiase ministerie van Financiën namelijk een nieuwe campagne om de transitie richting een cashloze samenleving te versnellen. Minder dan een maand later werden alle bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaard.

De Indiase premier Narendra Modi wil het betalingsverkeer in zijn land versneld digitaliseren om een einde te maken aan wat hij “economische onaantastbaarheid” noemt. Hij bracht in juni een bezoek aan het Witte Huis, waar hij een luisterend oor vond voor zijn plannen om het betalingsverkeer in India te digitaliseren. Beide landen waren het erover eens dat zogeheten ‘financiële insluiting’ van groot belang is om de economie te laten groeien.

India als cashloze samenleving?

Jonathan Addleton, ambassadeur van USAID in India, sprak in oktober zijn bewondering uit over de plannen van de Indiase regering. Dat was dus bijna een maand voordat de Indiase premier Modi zijn plannen bekendmaakte om een groot deel van het contante geld uit omloop te halen.

“India staat op de voorgrond van de wereldwijde inspanning om economieën te digitaliseren en nieuwe mogelijkheden te bieden aan populaties die moeilijk te bereiken zijn. Dit programma van USAID ondersteunt deze ontwikkeling, door zich te concentreren op de uitdaging om het dagelijkse betalingsverkeer cashless te maken”, zo verklaarde Addleton.

Elektronisch betalingsverkeer

De nieuwe campagne van USAID is erop gericht nieuwe technologieën, bedrijfsmodellen en institutionele innovaties te combineren en te implementeren, zodat het voor winkeliers en consumenten in economisch achtergestelde gebieden makkelijker wordt de overstap naar elektronisch betalingsverkeer te maken. Volgens Badal Malick van USAID moet deze campagne verschillende coördinatieproblemen oplossen die adoptie van digitaal betalingsverkeer belemmeren.

“We kijken ernaar uit een duurzaam en repliceerbaar model te bouwen dat achtergestelde bevolkingsgroepen alle voordelen geeft van de onlangs geïntroduceerde tektonische verschuivingen in technologie en beleid ten aanzien van digitaal betalingsverkeer”, aldus Malick.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders