RBS: “Daling olieprijs rampzalig voor high-yield obligaties”

Kredietanalist Alberto Gallo van de Royal Bank of Scotland zegt in een gesprek met Bloomberg dat de daling van de olieprijs grote gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse high-yield obligatiemarkt. De energiesector vertegenwoordigt 18% van deze markt in de VS. Daarnaast bestaat nog eens 10 tot 15 procent van de high-yield obligatiemarkt uit leningen aan in bedrijven die nauw verweven zijn met de energiesector.

Voeg je daar de problematische retailmarkt aan toe, dan kom je volgens kredietanalist Gallo tot de conclusie dat bijna een derde deel van deze markt onder druk staat. In een gesprek met Bloomberg zegt hij dat een toename van het aantal faillissementen in de VS door de daling van de olieprijs vrijwel onvermijdelijk is geworden.

Daling olieprijs

Alberto Gallo merkt op dat RBS vorig jaar de daling van de olieprijs tot onder de $30 al zag aankomen. De olieprijs van in de $30 en $40 per vat was voor het Midden-Oosten prima, omdat het concurrenten in schalie van de markt hield. Maar nu de prijs verder gedaald is komen ze zelf ook in de problemen. De kredietanalist van RBS zegt daar het volgende over:

“Maar nu realiseren deze olieproducerende landen zich dat ze nu tegen elke prijs olie moeten produceren om drastische bezuinigingen te voorkomen. Ze moeten misschien wat bezittingen van de hand doen of geld uit hun staatsfondsen halen. Er is $7 biljoen aan vermogen in sovereign wealth funds in de wereld en die hoeveelheid daalt! Petrodollars zijn petro pennies geworden.”

Lees ook:

oilprice-inflation-adjusted
De olieprijs is na correctie voor inflatie zelfs op laagste niveau sinds 1989 (Grafiek via Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders