RBS: “Verkoop alles, want deflatoire crisis nadert”

RBS verwacht dat 2016 een catastrofaal jaar wordt voor de wereldeconomie en roept daarom haar klanten op veiligheid te zoeken in cash en staatsobligaties. De bank voorziet een grote deflatoire depressie, waarin de olieprijs naar $16 per vat daalt en aandelenmarkten wereldwijd met zeker 20% kunnen dalen.

Volgens analisten van RBS staan alle seinen op rood en zitten we nu in een turbulente periode die te vergelijken is met de maanden voorafgaand aan de val van Lehman Brothers in 2008. “Verkoop alles behalve hoogwaardige staatsobligaties. Het gaat nu om return of capital in plaats van return on capital. En op een drukke beursvloer is de nooduitgang heel klein”, zo schrijft de bank in een update naar haar klanten.

‘Gevaarlijke cocktail’

Volgens Andrew Roberts, kredietanalist van de bank, krimpt de wereldwijde handel en kredietverlening nu al. In combinatie met de hoge schuldposities op de balans van veel bedrijven en de dalende bedrijfswinsten is dat een zeer gevaarlijke cocktail. “China heeft een wereldwijde correctie in gang gezet en dat geeft een sneeuwbaleffect. Aandelen en kredieten zijn erg gevaarlijk geworden en we zijn nog maar aan het begin van de ommekeer na twee goede jaren.”

rbs-logo-officeRobert voorziet een daling van tien tot twintig procent voor Europese en Amerikaanse aandelen en een nog grotere daling voor de Britse FTSE 100, omdat die een relatief zware weging heeft in de sectoren energie en grondstoffen. “Londen is kwetsbaar voor een negatieve schok. Alle mensen die long zijn op olie en mijnbouwbedrijven denken dat hun dividend veilig is, maar ze zullen erachter komen dat dat helemaal niet zo zeker is.” De OPEC is verdeeld en zal niet in staat zijn te reageren op een verdere groeivertraging in Azië. En zoals Saoedi-Arabië de ‘swing producer’ is op de wereldwijde oliemarkt, zo is Azië de ‘swing consumer’, aldus de analist van RBS

Vlucht naar obligaties en cash

Beleggers doen er verstandig aan veiligheid te zoeken in staatsobligaties en cash. RBS voorziet dat de rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar door de vlucht naar veiligheid verder zal dalen van 0,55% tot 0,16% en dat de rente zelfs in negatief territorium kan komen als de deflatoire krachten sterker worden. De ECB zal haar depositorente verder omlaag brengen van de huidige -0,3% naar -0,7%. Ook zal de rente op Amerikaanse staatsobligaties dalen.

RBS waarschuwde in november al voor de komst van een deflatoire crisis, maar de ontwikkelingen gaan sneller dan waar de bank zelf op rekende. Destijds wees de bank al op de gevaren van de aansterkende dollar en de zeer risicovolle verhoging van de rente door de Federal Reserve. “Er is nu al sprake van een ernstige monetaire verkrapping in de VS”, aldus de bank. De Federal Reserve moest de rente verhogen om het vertrouwen van de financiële markten niet te verliezen, maar eigenlijk had de centrale bank de rente moeten verlagen bij een dergelijk zwakke economische groei.

China

Het epicentrum van de stress op de wereldwijde financiële markten ligt in China, waar de schuld gedreven economische groei het punt van verzadiging bereikt heeft. Het land riskeert nu een kapitaalvlucht en heeft een aanzienlijk zwakkere munt nodig, zo stelt de bank. De volgende fase in deze correctie zal volgens RBS snel en krachtig zijn. “We zijn uitermate sceptisch over de consensus dat de autoriteiten ’tijd kunnen kopen’ met zware interventies, verlagingen van de reserveverplichtingen voor banken en een versoepeling van het fiscale beleid.”

TIP: Goudstandaard heeft in samenwerking met Slimbeleggen een handige goudgids samengesteld. In deze goudgids heeft Goudstandaard doorgerekend wat de optimale weging is voor goud binnen uw beleggingsmix. Meer weten? Klik hier om het rapport te downloaden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo