De Japanse Nikkei index zakte woensdag naar het laagste niveau in 3,5 jaar tijd en is daarmee officieel in een ‘bear market’ terechtgekomen. De index verloor 2,2% en staat daarmee 21% lager dan het hoogtepunt van bijna 21.000 punten in juni vorig jaar. Zorgen over de groei van de wereldeconomie, die zelfs uitgesproken werden door het IMF, veroorzaken wereldwijd een verkoopgolf in aandelen. Die zorgen worden versterkt door een aanhoudende daling van de olieprijs.

Niet alleen in Japan gaan de aandelenkoersen hard onderuit. De Hang Seng index in Hong Kong zakte woensdag met 3,8% naar het laagste niveau sinds juli 2012, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi index met 2,4% onderuit ging. Ook in China voerde het negatieve sentiment de boventoon, al bleven de verliezen daar beperkt tot 1,5%.

AEX ook in ‘bear market’

Ook dichter bij huis gaat het hard omlaag, want de AEX index zakte woensdag door de 400 puntengrens. Eind november stond de AEX nog op bijna 470 punten en in augustus werd zelfs de 500 punten even aangetikt. Ook de AEX is dus technisch gezien in een bear market terechtgekomen.

nikkei-index

Nikkei index in een bear market, 21% lager dan de top van vorig jaar (Bron: Wall Street Journal)