President Obama bereidt een nieuw wetsvoorstel voor om staten financieel tegemoet te komen. Het voorstel komt erop neer dat belastingverhogingen ten behoeve van werkloosheidsuitkeringen vooruit worden geschoven. Bovendien worden de rentebetalingen over leningen uit Washington uitgesteld.
Obama wil op deze wijze voorkomen dat staten hun tekorten gaan financieren met hogere belastingen. Die hogere belastingen komen op conto van het bedrijfsleven. De werkloosheidsuitkeringen worden door staten gefinancierd door bedrijven per werknemer belasten. De gedachte is dat bedrijven door die hogere belastingen minder mensen zullen aannemen, terwijl zij hiertoe juist gestimuleerd moet worden.
Analisten schatten dat het voorstel van Obama het bedrijfsleven $5 tot $7 miljard aan belastingen scheelt. Kennelijk ziet Obama nog ruimte op de begroting voor een extra tekort. Bovendien gokt hij erop dat Republikeinse gouveeurs het Republikeinse congres overhalen om de rekening wederom naar voren te schuiven..
Lees ook de analyse van Hans de Geus op RTL-Z. Hij had oog voor de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en de gebruikelijke revisies hiervan. Hij concludeert dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd ziek is. Door mensen uit te schrijven als werkzoekende weet men in Amerika de werkloosheid onder de 10% te houden.