Omgekeerde rentecurve in Verenigd Koninkrijk

Beleggers betalen op dit moment een hogere rente voor Britse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar dan voor hetzelfde schuldpapier met een looptijd van 50 jaar. Op het moment van schrijven is de yield voor het 30-jaars schuldpapier 1,87%, terwijl de leningen met een looptijd van vijftig jaar voor 1,66% verhandeld worden. Dat is opmerkelijk, omdat beleggers normaal gesproken een hogere rente vragen als ze hun geld voor een langere termijn uitlenen.

Een omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen gezien als een sterke voorspellende indicator voor een recessie, omdat het betekent dat beleggers hun geld liever opzij zetten dan dat ze het investeren in nieuwe projecten. In de Verenigde Staten werden alle negen recessie die sinds 1955 hebben plaatsgevonden voorafgegaan door een omgekeerde rentecurve, terwijl er slechts één situatie was waarin een negatieve rentecurve niet gepaard ging met een recessie.

Het is interessant om te zien dat beleggers vandaag de dag genoegen nemen met een rendement van slechts 1,68% voor een staatslening met een looptijd van vijftig jaar, aangezien de inflatie alweer oploopt en centrale banken van plan zijn de rente te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.