Brazilië streept Afrikaanse schulden weg

Bijna $1 miljard aan schulden lijkt misschien veel geld, maar voor een land als Brazilië ligt de afweging iets anders. In de afgelopen twaalf jaar groeide de handel met Afrika van $5 naar $26,5 miljard en de verwachting is dat het volume in de toekomst verder zal toenemen. Dat biedt kansen voor het Braziliaanse bedrijfsleven en de economie.

Braziliaanse bedrijven hebben in diverse Afrikaanse landen al grote belangen genomen in de oliewinning en de mijnbouwsector, maar willen nu ook gaan investeren in de Afrikaanse landbouw. “Brazilië heeft veel expertise in het ’tropicaliseren’ van Europese gewassen. Het plan is om deze technologie van Brazilië over te brengen naar andere Afrikaanse landen”, zo verklaarde woordvoerder Traumann tegenover de Financial Times.

Imago verbeteren

Door bijna $1 miljard aan schulden kwijt te schelden denkt Brazilië haar imago op het Afrikaanse continent te verbeteren. Afgelopen maand waren er protesten bij een Braziliaanse kolenmijn in Mozambique. De mijn had werknemers verplaatst naar een gebied met minder vruchtbare grond, waardoor de oogst tegenviel. Braziliaanse mijnen worden ook gehinderd door de gebrekkige infrastructuur, waardoor er minder goederen getransporteerd kunnen worden. Door schulden kwijt te schelden zullen Afrikaansen handelspartners sneller geneigd zijn geld vrij te maken voor het opknappen van (spoor)wegen.

“Het wordt steeds meer duidelijk dat Afrika de nieuwe ‘frontier’ is van Brazilie”, zo vertelde historicus José Davila afgelopen jaar tegenover de New York Times. “Brazilië heeft inmiddels een bevoorrechte positie met genoeg institutionele capaciteit”. Het kwijtschelden van bijna $900 miljoen aan schulden is geen slecht begin. Vooral niet als je beseft dat 80% van deze schulden afkomstig waren van het olierijke Tanzania, de Republiek van Congo en van het koperrijke Zambia.

Bron: Quartz

Braziliaanse president Dilma Rousseff wil handelsbetrekkingen met Afrika verbeteren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders