Ook Frankfurt krijgt clearing bank voor Chinese yuan

Frankfurt krijgt binnenkort een clearing bank die transacties in Chinese yuan kan faciliteren, zo schrijft de Duitse Bundesbank op haar website. Daarmee treedt de Bundesbank in de voetsporen van de Bank of England, die recent soortgelijke plannen bekendmaakte voor het financiële centrum van Londen. China handelt steeds meer met Europa en beide economische blokken koesteren al langer de wens om die handel in de eigen munt af te rekenen. Met nieuwe clearing banks in zowel Londen als Frankfurt wordt het veel makkelijker om rechtstreeks transacties door te voeren in Chinese yuan, omdat deze clearing banks direct gekoppeld kunnen worden aan het internationale betalingssysteem van de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China.

Clearing house

In oktober 2013 was de eerste bijeenkomst van de RMB Initiative Group, waar financiële dienstverleners uit Duitsland, de Duitse filialen van Chinese banken en de Bundesbank aan deelnamen. Tijdens deze bijeenkomst werd vastgelegd dat het Duitse clearing house in twee stappen wordt ingevoerd. Het schema hieronder laat zien hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Het idee is om op korte termijn al een clearing bank op te zetten, waar alle deelnemende banken mede-eigenaar van worden. Betalingen tussen de deelnemende banken in Chinese yuan worden intern via deze clearing bank verwerkt. De vervolgstap is om de clearing bank uit te breiden tot een clearing house, een zelfstandige entiteit met eigen financiering, en eigen management en met de mogelijkheid om internationale betalingen in Chinese yuan te verwerken.

Met dit stappenplan, dat goedkeuring heeft gekregen van alle betrokken partijen, is een snellere implementatie mogelijk. De Bundesbank en de Chinese centrale bank hebben reeds een intentieverklaring afgegeven voor de introductie van een clearing house in Frankfurt. De Chinese president Xi Jinping bracht afgelopen weekend een staatsbezoek aan Duitsland, waarbij hij opnieuw wees op het belang van een clearing house voor Chinese yuan in Frankfurt.

Ook Frankfurt krijgt een clearing bank voor Chinese yuan

Ook Frankfurt krijgt een clearing bank voor Chinese yuan

Lees meer over de opkomst van de Chinese yuan:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *