De kans dat de Federal Reserve de rente zal verlagen is door alle onrust van de afgelopen dagen weer groter geworden dan de kans op een renteverhoging. Het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stuurde een schokgolf door de financiële markten, want de aandelenkoersen gingen wereldwijd met ruim 10% onderuit. Voor veel Europese banken waren de verliezen op de beurs ruim twee keer zo groot.

Onder deze omstandigheden zal de Amerikaanse centrale bank de rente niet willen verhogen, zo denken de meeste beleggers en analisten. Uit de laatste cijfers van Bloomberg blijkt dat bijna 23% van de beleggers een renteverlaging door de Federal Reserve verwacht, terwijl niemand meer rekent op een renteverhoging voor het einde van dit jaar. Ook voor volgend jaar voorziet het Bloomberg panel eerder een renteverlaging dan een renteverhoging.

Geen renteverhoging Federal Reserve

De Federal Reserve loste eind vorig jaar haar belofte in door eindelijk de rente een stap te verhogen, maar het ging niet van harte. Begin dit jaar kwam de beurzen wereldwijd in een vrije val terecht en was de centrale bank genoodzaakt verdere renteverhogingen op de lange baan te schuiven. De ECB kondigde in maart zelfs een uitbreiding van haar stimuleringsprogramma aan. Door de onzekerheid van de Brexit en de scherpe daling van de aandelenkoersen lijkt die renteverhoging verder weg dan ooit.

Het uitblijven van een renteverhoging is positief voor goud. In de aanloop naar de renteverhoging van eind 2015 zagen we de goudprijs nog dalen, maar die schoot begin dit jaar weer net zo snel omhoog toen de centrale bank duidelijk maakte dat een rentestijging langer op zich zou laten wachten.

fed-renteverlaging

Zal de Federal Reserve de rente weer verlagen? (Bron: Bloomberg)

rate-cut-federal-reserve

Beleggers verwachten dat de Federal Reserve de rente zal verlagen (Grafiek via twitter)