ECB ruilt dollarreserves voor Chinese yuan

De ECB heeft dit jaar voor in totaal €500 miljoen aan Amerikaanse dollars omgewisseld voor Chinese yuan, zo maakte de centrale bank deze week bekend. Begin dit jaar nam de centrale bank al het besluit om een groter deel van haar reserves in de Chinese munt aan te houden.

De Chinese munt wordt steeds meer gebruikt in het internationale handelsverkeer, wat betekent dat het ook voor Europese landen lucratief is om een groter deel van haar valutareserve in deze valuta aan te houden. China is één van de belangrijkste handelspartners van de Europese Unie, wat betekent dat veel transacties ook in de Chinese yuan afgerekend kunnen worden.

Multipolaire wereld met verschillende valuta

Sinds 1971 is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munt voor internationale handel, vooral omdat olie in deze valuta wordt afgerekend. Maar de laatste twee decennia is de dominantie van de Amerikaanse valuta wereldwijd significant afgenomen. Transacties tussen de meeste Europese landen worden in euro’s afgerekend, terwijl landen als China en Rusland het gebruik van de yuan en de roebel promoten in de handel met regionale handelspartners.

Volgens de ECB weerspiegelt de uitbreiding van de valutareserves in Chinese yuan het belang van China als een van de grootste handelspartners van de Eurozone. In 2016 importeerden de landen uit de Eurozone voor €344,6 miljard uit China, terwijl ze voor €170 miljard aan goederen naar China exporteerden. Dat betekent dat Europa per saldo een handelstekort heeft met China en dus valutareserves moet aanspreken om het verschil te vereffenen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *