Bundesbank: Steeds meer bankbiljetten wordt opgepot

Door de extreem lage rente houden spaarders steeds meer contant geld aan, zo constateert de Bundesbank. Volgens de centrale bank worden negen van de tien bankbiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht nooit gebruikt om in eigen land mee te betalen, maar om in de spreekwoordelijke oude sok te stoppen. Ook verdwijnen er opvallend veel bankbiljetten naar het buitenland, waar ze zowel als betaalmiddel als spaarmiddel gebruikt wordt.

“Banken in Duitsland hebben vorig jaar ongeveer €12 miljard aan contant geld opgenomen om dat fysiek te kunnen bewaren”, zo verklaarde Bundesbank bestuurslid Carl-Ludwig Thiele deze week tegenover journalisten in Frankfurt. In een driejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van contant geld in Duitsland merkt de centrale bank op de meeste eurobiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht hun weg vinden naar het buitenland.

Eurobiljetten populair

De wereldwijde vraag naar eurobiljetten is volgens Thiele inmiddels bijna even groot als de wereldwijde vraag naar dollarbiljetten. “Dit geeft blijk van een enorm vertrouwen in de munt”, aldus de centraal bankier. De vraag naar contant geld in de grootste economie van de eurozone steeg vorig jaar met 7% – bijna twee keer zoveel als de groei van de Duitse economie – naar een totaal van €635 miljard. De Bundesbank is met een marktaandeel van ongeveer zestig procent de grootste leverancier van deze biljetten.

Veel van het geld blijft echter niet in eigen land, want uit het onderzoek van de centrale bank blijkt de maar liefst de helft van de uitgegeven biljetten al snel zijn weg vindt naar landen buiten de eurozone, terwijl veertig procent van het totaal binnen de muntunie blijft met als doel opgepot te worden. In de helft van die gevallen gebeurt dat buiten Duitsland.

Uiteindelijk wordt dus maar één op de tien eurobiljetten die de banken in Duitsland in omloop brengen ook daadwerkelijk gebruikt voor het binnenlandse betalingsverkeer. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar de hoeveelheid contant geld die in handen is van de bevolking. Zou je het totaal van €635 miljard delen door het aantal inwoners, dan zou er voor iedere Duitser ongeveer €7.700 aan cash zijn. Maar in werkelijkheid ligt het gemiddelde per inwoner volgens cijfers van de Bundesbank slechts op €107.

Vlucht in contant geld

De populariteit van bankbiljetten is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de extreem lage spaarrente, maar het is ook denkbaar dat Duitsers minder vertrouwen hebben in de stabiliteit van de bankensector. Met contant geld heb je minder tegenpartij risico en kun je op ieder moment betalingen doen. In dat opzicht lijkt het een soort veilige haven te zijn geworden, in het verlengde van edelmetalen als goud en zilver.

Voor het dagelijkse betalingsverkeer geeft men overigens steeds vaker de voorkeur aan het gemak van elektronische betaalmiddelen als bankpassen, internetbankieren en mobiel bankieren. In 2017 werd 48% van alle transacties in Duitsland met contant geld betaald, terwijl dat in 2008 nog bij 58% van alle transacties het geval was.

Steeds meer bankbiljetten worden opgepot




Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Bundesbank: Steeds meer bankbiljetten wordt opgepot

 • Reden te meer dat ze z.s.m. contant geld zullen willen afschaffen.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Inderdaad, te beginnen met de grootste bankbiljetten en daarna steeds verder terug… Opvallend is wel dat men in Europa een vlucht richting goud niet probeert tegen te houden, want dat kun je nog steeds geheel btw-vrij aankopen in de Eurozone.

   Beantwoorden
   • Dat er op goud geen btw zit heeft een hele andere reden dat weet jij ook Frank.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

     Ik denk dat ze bewust goud hebben vrijgesteld om de drempel te verlagen en het edelmetaal te promoten als een alternatieve financiële asset. Dat is ook in lijn met het mark to market model van de ECB.

     De officiële verklaring over de btw-vrijstelling is als volgt:

     “Teneinde het gebruik van goud als financieel instrument te stimuleren, installeert deze richtlijn een fiscale vrijstelling voor de levering van beleggingsgoud. Voorheen viel beleggingsgoud onder het gewone fiscale regime. Op basis van dit stelsel waren partijen beleggingsgoud in principe onderworpen aan btw, een aantal lidstaten echter konden deze leveringen, op provisorische basis, vrijstellen. De nieuwe richtlijn heft deze vorm van concurrentievervalsing tussen de lidstaten op en versterkt tegelijkertijd ook de concurrentiepositie van het communautaire goud op de markt.”

     https://www.goudstandaard.com/waarom-is-goud-vrijgesteld-van-btw

     Beantwoorden
     • Veel Europese centrale banken handel onderling nog steeds in goud het zou een zootje worden als er hier over iedere transactie btw betaald moet worden volgens mij is dit de reden geweest om goud vrij te stellen van btw.

 • “Dit geeft blijk van een enorm vertrouwen in de munt”
  Wat een onzin er is gewoon weg geen alternatief voor handen.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Ik denk dat in heel veel delen van de wereld men de euro waardeert omdat het geen dollar is. De euro is op zichzelf een neutrale valuta (niet gekoppeld aan een natiestaat) die prima door andere landen buiten de muntunie overgenomen kan worden. Sterker nog, dat gebeurt al in verschillende oost-Europese landen. En ik denk dat ze ook in andere werelddelen je eurobiljetten wel accepteren als betaalmiddel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *