Spanje verlaagt limiet contant geld naar €1.000

In Spanje wordt de limiet voor betalen met contant geld verlaagd van €2.500 naar €1.000, zo schrijft de Spaanse krant El Mundos. Deze maatregel zou bedoeld zijn om belastingfraude met de btw en het gebruik van zwart geld aan te pakken, maar de maatregel is ook eenvoudig uit te leggen als een nieuwe vorm van financiële repressie.

Naast het verlagen van de limiet op betalingen met contant geld wil de regering ook een nieuw informatiesysteem invoeren om de btw beter te kunnen administreren. Dit nieuwe systeem dwingt bedrijven om meer informatie te verstrekken aan de belastingdienst, zodat het lastiger wordt de belasting te ontwijken.

Financiële repressie

Onlangs maakte ook Italië nieuwe maatregelen bekend om de controle op contant geld te verscherpen. Daar wordt de belastingdienst voortaan op de hoogte gebracht als je als particulier meer dan €1.000 op één dag of meer dan €5.000 in één maand uit de geldautomaat haalt. Als de belastingdienst aanleiding ziet om een onderzoek te starten moet je kunnen aantonen dat het geld op legitieme wijze verkregen is.

Overheden gaan steeds vaker over tot financiële repressie om de vermogens van haar burgers in kaart te brengen en belastingontduikers op te sporen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er ook in Nederland en België maatregelen genomen worden om het gebruik van contant geld in te perken. Cash geld is een middel waarmee je financiële repressie kunt ontwijken, omdat het buiten het banksysteem circuleert.

50-euro-pixabay

Ook Spanje legt nieuwe beperkingen op aan gebruik contant geld 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Spanje verlaagt limiet contant geld naar €1.000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders