Commerzbank wil de komende jaren 9.000 banen schrappen als onderdeel van een grootschalig herstructureringsprogramma, zo meldt het Duitse Handelsblatt op basis van anonieme bronnen in de financiële sector. De winstgevendheid van de tweede grootste bank van Duitsland staat onder druk door de negatieve rente, waardoor het verdienmodel van banken wordt aangetast.

Door de negatieve rente moeten banken tegenwoordig betalen om tegoeden te parkeren bij de centrale bank, kosten die ze nog maar beperkt doorberekenen naar klanten. Ze zijn terughoudend om de negatieve rente door te berekenen aan spaarders, maar dat lijkt met dit soort ontslagrondes slechts een kwestie van tijd. Daarnaast is er in de financiële sector al jaren een trend gaande van verregaande digitalisering, waardoor banken simpelweg minder personeel nodig hebben.

Commerzbank

Commerzbank schrapt 9.000 banen

Banken schrappen banen

De afgelopen jaren hebben vrijwel alle grote banken reorganisaties doorgevoerd en duizenden medewerkers ontslagen. Vorig jaar kondigde ook Deutsche Bank een grote reorganisatie aan, waarbij in totaal 23.000 banen verdwijnen. Dat is een kwart van het personeelsbestand van de bank.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zijn er wereldwijd ruim een half miljoen banen verdwenen in de financiële sector. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, want als we ECB-president Draghi mogen geloven is er nog steeds sprake van een overaanbod aan banken in de Eurozone.

Ook Nederlandse banken snijden in hun personeelsbestand. Rabobank schrapt de komende jaren 9.000 banen, terwijl ING wereldwijd 3.000 arbeidsplaatsen wegbezuinigd heeft. Ook bij ABN Amro, de bank die gefaseerd naar de beurs wordt gebracht, vervallen de komende vier jaar tot 1.375 banen.

Lees meer: