Deutsche Bank houdt voor het derde kwartaal van dit jaar rekening met een verlies van €6,2 miljard, het grootste verlies in tien jaar tijd. Een deel van het verlies is volgens de bank het resultaat van hogere kapitaaleisen. Ook heeft de grootste bank van Duitsland een bedrag van €1,2 miljard gereserveerd voor schadeclaims en boetes. Deutsche Bank is verwikkeld in het Libor schandaal en wordt door de Zwitserse toezichthouder verdacht van het manipuleren van de prijzen van edelmetalen.

Voordat deze waarschuwing naar buiten kwam gingen analisten nog uit van een kwartaalwinst van ongeveer €1 miljard. Nu blijkt dat er een groot verlies geleden wordt is ook de dividenduitkering onzeker geworden. En dat terwijl de bank al sinds 1957 onafgebroken dividend heeft uitgekeerd. Vorig jaar kregen aandeelhouders nog 75 cent per aandeel.


Om de winstgevendheid van de bank te verbeteren wil directeur John Cryan de eindejaarsbonussen verlagen. Ook zijn er al plannen om een kwart van het personeelsbestand – dat zijn ongeveer 23.000 banen – te schrappen. In 2020 wil haar kosten in 2020 met 15% verlaagd hebben ten opzichte van nu.

Na de bekendmaking van dit nieuws stond het aandeel op een gegeven moment 3,6% in de min.

deutsche-bank-hoofdkantoor

Deutsche Bank verwacht miljardenverlies door schadeclaims en afschrijvingen