Goud en Europese obligaties als winnaar uit de crisis

Europese high-yield obligaties en goud hadden de afgelopen tien jaar het beste rendement opgeleverd, zo schrijft Bloomberg op basis van een rapport van Deutsche Bank. Beleggers die op 9 augustus 2007 in Europese high-yield obligaties stapten zouden in tien jaar tijd hun inleg verdubbeld hebben, terwijl diegene die goud kochten over dezelfde periode een rendement van 90% realiseerden. Met de kennis van nu waren dit de beste beleggingen die je aan het begin van de crisis kon doen. Had je al je vermogen in 2007 belegd in grondstoffen (exclusief goud), dan was je de helft van je inleg kwijtgeraakt.

Beleggers die hun geld in euro’s of in Europese aandelen belegden hebben de afgelopen tien jaar ook aan koopkracht ingeleverd, terwijl Amerikaanse aandelen, de meeste obligatiemarkten en de Amerikaanse dollar gedurende deze periode juist in waarde gestegen zijn. Centrale banken hebben daar een zichtbare hand in gehad, want met het opkopen van staatsobligaties en bedrijfsobligaties hebben ze een positieve bijdrage geleverd aan het rendement van deze beleggingen.

Het meest opvallende aan deze bevindingen is dat ook de beleggingen die in 2007 nog zoveel problemen veroorzaakten na tien jaar een goed rendement behaald hebben, zo concludeert strateeg Jim Reid van Deutsche Bank. Uiteraard gingen niet alle beleggingen in een rechte lijn omhoog, want veel aandelenmarkten bereikten begin 2009 een dieptepunt. Zo daalde de Amerikaanse S&P 500 index eerst met 57% ten opzichte van de piek in 2007, om daarna te verdrievoudigen. Ook gingen de Europese staatsobligaties tijdens de Europese schuldencrisis eerst hard onderuit, voordat deze dankzij het stimuleringsprogramma van de ECB naar recordhoogte stegen.

bloomberg-gold-10yr-return

Goud en Europese obligaties als winnaar uit de crisis (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders