Grafiek: Sterke toename contant geld in Eurozone en Zwitserland

Het aantal bankbiljetten in omloop in de Eurozone is sinds 2012 met 23% toegenomen, terwijl de hoeveelheid contant geld in Zweden in dezelfde periode juist met 30% daalde. De volgende grafiek van uit het laatste kwartaalrapport van de BIS laat zien dat met name in de Eurozone de hoeveelheid contanten sterk is toegenomen.

De grafiek geeft een vertekend beeld, omdat de geldhoeveelheid in de Eurozone op een andere schaal wordt weergegeven dan die van Zweden, Zwitserland en Denemarken. De geldgroei in Zwitserland lijkt in deze grafiek mee te vallen, maar procentueel is die met 27% het grootst van alle vier. In Denemarken was begin dit jaar 9,6% meer cash geld in circulatie dan vier jaar geleden.

De beweging richting een ‘cashless society’ is in Zweden al in gang gezet, maar in andere gebieden van Europa neemt de vraag naar contant geld nog steeds toe. Het is de vraag of die toename het gevolg is van een voorkeur voor contant betalen of dat spaarders de voorkeur geven aan bankbiljetten boven een spaarrekening die bijna geen rente meer oplevert.

Lees ook:

bankbiljetten-in-omloop-bis

Bankbiljetten in omloop groeit snelst in Eurozone (+23%) en Zwitserland (+27%) (Bron: BIS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders