Negatieve rente op spaargeld komt eraan…

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat banken de negatieve rente zullen doorberekenen aan spaarders. Voor rekeninghouders van het in Liechtenstein gevestigde VP Bank is het al bijna zover, want zij kregen enige tijd geleden een brief in de bus met de mededeling dat er voortaan rente betaald moet worden over alle tegoeden boven de €250.000 en 250.000 Zwitserse frank.

De bank, die vestigingen heeft in onder andere Zurich, Luxemburg, Singapore, Hong Kong en Moskou, schrijft in de brief dat ze door de ontwikkelingen op de financiële markten genoodzaakt is met ingang van 1 juli rente in rekening te brengen.

Voor een rekening in euro’s gaat een negatieve rente gelden van -0,4%, terwijl een rekening in Zwitserse franken zelfs met -0,75% belast zal worden. Dat is niet geheel toevallig precies de depositorente die de ECB en de Zwitserse centrale bank op het moment hanteren. Met andere woorden, de negatieve rente wordt volledig doorberekend aan de vermogende spaarders van de bank. De VP Bank maakt in de brief ook een voorbehoud dat de bedragen in de toekomst verder aangepast kunnen worden.

De negatieve rente geldt vanaf 250.000 bij een lopende rekening. Heb je nog beleggingen, aandelen of een positie in edelmetalen (op papier), dan betaal je bij VP Bank rente vanaf 500.000 euro of Zwitserse frank.

brief-bank-spaarrente

VP Bank introduceert negatieve rente op spaargeld

Nul rente of negatieve rente

Steeds meer banken proberen de negatieve rente door te berekenen aan rekeninghouders. Dat doen ze bijvoorbeeld door minder rente te geven aan vermogende spaarders, iets wat in Zwitserland al langer gebeurt. Eind vorig jaar introduceerde een Zwitserse bank al een negatieve rente op spaargeld. Anders dan wat je op basis van verschillende onderzoeken zou verwachten verloor de bank geen spaarders door deze maatregel. Wel daalde het totaal aan spaartegoeden als gevolg van de negatieve rente.

Ook in Nederland schuiven we langzaam op richting negatieve rente. Eind april stuurde de KNAB bank nog een mailtje naar alle spaarders met de boodschap dat ze met ingang van mei geen rente meer zal uitkeren over spaartegoeden boven de €250.000. We verwachten dat meer banken dit voorbeeld zullen volgen, indien centrale banken blijven vasthouden aan een negatieve rente.

knab-spaarrente

Ook KNAB Bank versobert de rente

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *