Euro voor eerste sinds 2015 weer boven de $1,20

De euro profileert zich steeds meer als een veilige haven, want na de raketlancering van Noord-Korea steeg de waarde van de munt naar het hoogste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds januari 2015. De wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta steeg naar $1,21, omdat beleggers door de onzekerheid met Noord-Korea hun toevlucht zochten in de meest veilige Europese staatsobligaties.

De euro steeg voor de derde dag op rij en is sinds het begin van dit jaar al 14% meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Daarmee gaat de Europese munt lijnrecht tegen de verwachtingen van veel analisten in, die in overgrote meerderheid op een waardedaling anticipeerden. De belangrijkste redenen voor deze koersbeweging is dat de Amerikaanse centrale bank terughoudender is geworden met haar plan om de rente te verhogen, terwijl de ECB juist voornemens is haar stimuleringsprogramma later dit jaar verder af te bouwen.

Euro als veilige haven

“De euro stijgt omdat de dollar geen veilige haven is voor de Noord-Koreaanse situatie. De munt is volgens de meeste kwantificeerbare indicatoren op dit moment overgewaardeerd, maar de markt zal de munt nog verder opdrijven om dezelfde reden waardoor ze deze begin dit jaar onderuit trok”, zo verklaarde analist Stuart Bennett van Baco Santander tegenover Bloomberg. Met dat laatste verwijst hij mogelijk naar handelaren die inspelen op het momentum en die daarmee de koersbeweging in een bepaalde richting versterken.

Afgelopen weekend steeg de euro ook al ten opzichte van de dollar, omdat Draghi tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole zijn voornemen bevestigde om het stimuleringsprogramma later dit jaar verder af te bouwen. Een sterkere euro is gunstig voor de koopkracht van de Europese consument, maar minder gunstig voor bedrijven die afhankelijk zijn van de export.

euro-appreciation

Euro naar hoogste niveau sinds begin 2015 (Bron: Bloomberg)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders