Boeren in Argentinië hamsteren soja door hoge inflatie

Argentinië wordt geplaagd door een hoge inflatie en dat heeft haar weerslag op de economie. De Financial Times schrijft dat sojaboeren een steeds kleiner deel van de oogst direct naar de markt brengen, omdat de pesos waarin ze betaald worden steeds minder waard worden. Door de zwakke peso is het voor de boeren die soja verbouwen veel verstandiger om hun product wat langer achter de hand te houden als voorraad.

“Pesos zijn waardeloos”

“Pesos zijn waardeloos, het domste wat je kunt doen is pesos aanhouden”, Alfredo Rodes van de Argentijnse landbouwvereniging tegenover de Financial Times. Hij doelt op de extreem hoge inflatie in Argentinië, die nog hoger is dan de officiële statistieken doen vermoeden. Argentinië is verantwoordelijk voor ongeveer tien procent van de wereldwijde export van sojabonen en voor bijna de helft van de bewerkte soja levensmiddelen. Men verwacht dat het hamstergedrag van de boeren in Argentinië op termijn effect zal hebben op de wereldwijde sojaprijs, omdat de boeren een deel van hun productie achter de hand houden.

Boeren zien hun oogst als een vorm van bescherming tegen een mogelijke devaluatie van de Argentijnse peso, zo verklaart Juan Luciano tegenover de Financial Times. Luciano werkt voor een bedrijf dat landbouwproducten verhandelt en verwerkt.

Voorraden soja

Eind vorig jaar begonnen boeren al een kleiner deel van hun oogst te verkopen, vanwege zorgen over een verdere waardedaling van de valuta. De laatste tijd is de prijs van soja in Argentijnse peso met 20% gestegen, terwijl de prijs van een future op de grondstoffenbeurs van Chicago in dezelfde periode met slechts 1,6% steeg. Argentijnse boeren hebben volgens de laatste cijfers van Macquarie  nog maar 6% van hun oogst op de markt gebracht. Vorig jaar om dezelfde tijd was dat 11% en het jaar daarvoor zelfs 25%.

“Normaal gesproken is dit de tijd van het jaar waarop de oogst grotendeels verkocht is en er bijna geen voorraden meer zijn”, zo merkt analist Paula Savanti van de Rabobank in Buenos Aires op. Volgens analist Chris Gadd van Macquarie uit Londen zullen de Argentijnse boeren in pas in april weer een substantiële voorraad soja op de markt brengen, omdat ze dan inkopen moeten doen voor zaadjes en kunstmest.

Doordat boeren in Argentinië voorraad achter de hand houden zullen de sojavoorraden in de VS verder dalen tot 4,5% van de jaarlijkse Amerikaanse consumptie. De Argentijnse regering laakt het gedrag van de sojaboeren om voorraden achter de hand te houden, maar als je de volgnede grafiek gezien hebt weet je ook waarom ze dat doen.

Inflatie in Argentinië blijkt veel hoger dan wat de overheid voorspiegelt

Inflatie in Argentinië blijkt veel hoger dan wat de overheid voorspiegelt (Bron: FT)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo