Rente Amerikaanse staatsleningen naar 2,9%

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg deze week naar 2,9% en bereikte daarmee het hoogste niveau in vier jaar. Zorgen over een oplopende inflatie als gevolg van het nieuwe fiscale stimuleringsprogramma van president Trump en nieuwe renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank maken beleggers nerveus en duwen de rente omhoog, een effect wat ook zijn weerslag heeft op obligatiemarkten elders in de wereld.

Zo blijkt ook de Duitse 10-jaars rente in rap tempo te stijgen, ondanks het feit dat er van de ECB geen renteverhoging wordt verwacht en Duitsland haar begroting de laatste jaren wel op orde heeft gebracht. Accepteerden beleggers in de zomer van 2016 nog een negatieve rente om voor tien jaar geld aan de Duitse overheid uit te lenen, nu vragen ze daar bijna 0,8% voor.

Japanse rente stabiel

Ook de rente op Japanse staatsobligaties laat een opvallend patroon zien. Van een negatieve rente is ook in Japan geen sprake meer, maar tegelijkertijd komt de rente ook niet boven de 0,1%. Zelfs nu de rente elders in de wereld sterk oploopt blijft de Japanse rente vlak. Dat komt omdat de Bank of Japan sinds oktober 2016 een doelstelling van nul procent heeft vastgesteld voor staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Komt de rente daar te ver boven, dan intervenieert de centrale bank door staatsobligaties op te kopen.

Het is dus goed mogelijk dat de Japanse centrale bank opnieuw de geldkraan heeft opengedraaid om te voorkomen dat de rente verder zou stijgen. Een hogere rente is problematisch voor de met schulden overladen Japanse economie. Alleen de Japanse staatsschuld is al 250% van het bbp, meer dan twee keer zoveel als de meeste Westerse economieën. Een oplopende rente betekent dat het duurder wordt om te lenen, wat op termijn een negatieve impact kan hebben op huishoudens, bedrijven en overheden. Tegelijkertijd betekent de stijgende rente een verbetering van de dekkingsgraad voor pensioenfondsen.

Rente op Amerikaanse staatsleningen naar hoogste niveau in vier jaar (Grafiek via @Schuldensuehner)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Rente Amerikaanse staatsleningen naar 2,9%

 • Poppenkast

  Met de forse schuldenballon van Trump in de toekomst is de bel voor de 2e ronde ingeluid. Nu de U.S. 10 jr. rente nagenoeg de 3% bereikt heeft en de weerstand doorbroken heeft, gaat het in sneltreinvaart verder. Je ziet nu ook het goud n.m.m. definitief stijgen. Draghi komt ook in moeilijkheden, zeker nu de Italiaanse banken insolvabel zijn geworden en de verkiezingen aankomen. Als Japan gaat instorten en China moeilijkheden krijgt, ligt een mondiale krach in het verschiet. Edelmetalen is het devies!!

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Wat mij opvalt is de zwakte in de dollar. We staan nu alweer boven de $1,25, terwijl het juist de Federal Reserve is die de meeste stappen gezet heeft richting het verhogen van de rente. Zouden beleggers dan toch beginnen te twijfelen aan de houdbaarheid van de enorme staatsschuld, die onder Trump flink zal toenemen?

   Vergeleken met de ontwikkelingen in de Verenigde Staten doet de Eurozone het zo gek nog niet. De Eurozone heeft een overschot op de handelsbalans en ook op fiscaal gebied lijken ze de zaken beter op orde te hebben. Het zwaktepunt van de Eurozone is de grote hoeveelheid slechte leningen op de bankbalansen, vooral in Italië. Daar moeten vroeg of laat ook nog verliezen op genomen worden. De vraag is wie dat gaat doen en wanneer. Voorlopig is er nog even geen plek voor negatief nieuws…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo